Var finns kärlekens budskap?

Det kom ett brev…

Hej, Maria.

Jag har läst ganska mycket av dina fina reflektioner som jag förstår mycket utgår från KBT-tänkande. Vad jag tror mig förstå, så handlar det nästan helt om mig själv, om mitt arbete med att försöka förvandla mina tankar och mitt beteende på ett positivt sätt till ett positivt liv. Vad jag saknar eller undrar över, var finns mina medmänniskor i kbt-arbetet.

Vi lever ju våra liv i relationer, antingen vi vill eller ej, eftersom vi är människor och måste möta andra människor i vårt dagliga liv. Är det inte lika viktigt att vi tänker på andra, för att hjälpa och finnas till hands för stt stödja varandra. Jag tycker det mesta jag läser (inte bara det du skriver) handlar om min egen självkänsla och att unna mig det jag vill. Reklamen går på olika sätt ut på detta: Du är värd det här. Antingen det gäller skönhetsmedel eller annat säljbart som affärsmänniskor vill skapa ett behov av för oss.

Skulle gärna vilja ta upp det här som en tanke eller ett samtal. Var finns den kärlekens budskap i KBTn? Min livsinriktning handlar också om en ständig önskan om att få vara till hjälp för andra. Att inte låta mina egna önskningar och viljor ta överhanden. Jag vill inte vara egoistisk. Har jag inte fattat hela vitsen med KBT? Kan du förklara det så jag förstår.

/GB

Tack för ditt brev och för att du delar med dig av dina tankar till mig. Du har helt rätt i att mycket av det som skrivs på min blogg handlar om vårt eget arbete med oss själva. Att vi mår bra av att aktivt arbeta med kärleken till oss själva. Kanske det kan uppfattas egoistiskt att lägga ned tid och kraft på att vi själva ska växa och få ett positivt liv. Var finns kärlekens budskap, som du skriver.

Jag tror att ekvationen egentligen är ganska enkel och sammanfattades redan för 2000 år sedan ”Du ska älska din nästa såsom dig själv”. Om vi inte hyser en stor kärlek och respekt för oss själva, hur kan vi då ge det till de människor vi har oss? Som ett exempel eller en metafor, kan vi ta instruktionerna vi får när vi ska ut och flyga: när syrgasmaskerna fälls ut från taket ska du alltid börja med att sätta på dig din egen mask – därefter sätter du på ditt barn dess mask. Varför ska jag ta hand om mig själv först? Jo, om du inte får tillräckligt med syre, har du inte kraft nog att hjälpa ditt barn.

Ofta möter jag kvinnor och män som ger så mycket kärlek och omsorg till sin omgivning att de tillslut känner sig tömda på kraft. De upplever sig som kärleksbankomater som bara ger och ger, men de fyller aldrig på kontot. En dag tar det slut och de känner sig ledsna, tomma och orkeslösa. Därför tror jag det är viktigt att ge sig själv omsorg, för att fylla på kontot. Om vi hittar stunder i livet där vi ger oss själva omsorg, har vi mer att ge till vår nästa. Det är inte egoistiskt, det är av omsorg och medkänsla för mig själv, men också för alla andra.

Men självklart är våra relationer viktiga. Att ge till andra är också ett sätt att fylla på sin kraft och kärlek, så länge jag också vågar och vill ta emot andras omsorg.

KBT är ett verktyg att arbeta med sig själv. Även sig själv i relation med andra. Läs gärna den tänkvärda och givande dikten Att hjälpa är att tjäna av Sören Kirkegaard.

Varma hälsningar
/Maria

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *