Kan du vara annat än vacker?

Min vackra och begåvade brorsdotter Helena Böling får idag illustrera det jag har tänkt på de senaste dagarna. Jag vet inte om ni har sett Top Model Sverige som har gått på TV3. Jag har råkat hamna på det programmet när jag har zappat runt mellan tevekanalerna och som vanligt när jag ser hur man tävlar i skönhet, blir jag så beklämd. Skönhet är något vi föds med, varför ska vi mäta sådan vi inte kan göra så mycket åt förutom om vi lägger os på ett operationsbord?

Jag har ägnat den största delen av mitt liv med att avsky mitt eget utseende. Under hela min tonår tyckte jag att jag var den fulaste och tjockaste som fanns. Under min tid på Universitetet fanns det dagar som jag skolkade från föreläsningen för att jag kände mig så tjock. Fortfarande ibland idag när en man tittar på mig, kan jag tänka att ”Oj, ser jag så gräslig ut idag.” Det berör mig så starkt när unga tjejer tycker att de inte är tillräckligt snygga. Det gör ont i mig att vi propagerar ut ett budskap om att det är viktigt att vara vacker. Jag har lust att säga till tjejerna och kvinnorna som rackar ned på sitt eget utseende – Du ÄR vacker!

Skönhet är och förblir en inställning. Det finns en servitris på en restaurang här i Stockholm och hon är rätt rund. Men hon har en rak hållning och hon rör sig som hon gick på en catwalk – hon är urläcker trots att hon inte väger som man ska göra för att anses snygg. Skönhet handlar om att känna sig vacker. Att älska sin kropp. Att vara stolt över vem man är och vad man har fått.
.

.

Kan du vara annat än vacker? Skulle det finnas möjlighet att din kropp, din själ, din utstrålning inte är fin att vila ögonen på? Min brorsdotter på bilden är ovanligt vacker, men vet du – det tror jag att du är också.

Sträck på dig idag, ge dig själv några komplimanger. Förlåt dig själv för alla de gånger du har sagt och tänkt elaka saker om din kropp och ditt utseende. Vila idag från tankarna om vad andra tycker och klä på dig det du själv tycker om. Du är skitsnygg – glöm aldrig bort det!

Som Christina Aguilera sjunger i sin sång Beautiful:

I am beautiful no matter what they say
Words can’t bring me down
I am beautiful in every single way
Yes, words can’t bring me down, oh no
So don’t you bring me down today 

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather

Taggat , , ,

8 kommentarer till “Kan du vara annat än vacker?

 1. Ett mycket tänkvärt inlägg och som vanligt lyckas du skriva ner det jag precis gått och tänkt på. Jag hoppas att du läser det själv och tar till dig av ditt eget råd. För du har en fantastisk utstrålning av trygghet, värme och glädje.

 2. Jag tycker att människor som är sanna mot sig själv är vackra, för då lyser själen ut genom hela deras väsen. Du är en sådan människa, det lyser ända in och ut och du är så vacker. Det måste finnas något där inne som är äkta för att det ska bli skönhet. Annars blir det bara yta. Min dotter är vacker även på ytan, men det som gör att hon är sååå vacker är att hon är en sann och äkta människa som inte tycker om falskhet och det som ungdomar idag får kämpa med. Hon har kämpat med ätstörningar och har inte tyckt att man ska säga att hon är vacker. Men det är svårt att låta bli, men jag brukar lägga till att hon är det ända inne från hjärtat och ut. Nu är hon sund i sina mat- och träningsvanor, men hon kämpar. Precis som jag, jag tycker att jag är fin från hjärtat och ut när jag är här hemma. Men igår när jag var på en shoppingcentrum så kände jag mig som värdens största fulaste människa, så det är inte ens värt att försöka tro att jag ska kunna ha något av de plagg som hänger där.

  Jag önskar att jag kom till insikt att precis som när jag tycker en kvinna är vacker med kurviga kroppar och det lyser i ögonen, så kan jag vara vacker precis som jag är.

  Kram på dig och fint inlägg.

 3. Vad fint sagt av dig Daniela, du som själv är som en vacker Valkyria – lång, snygg och stark.
  Jag jobbar mycket med att känna mig fin och för det mesta tror jag mig själv. 🙂

 4. Marie-Louise, jag stryker bort en tår när jag läser ditt inlägg. Tack för att du delar med dig och tack för dina varma ord. Vilken kamp du måste ha fört med din dotter, mest i hjärtat när du ser ditt vackra barn inte uppskatta sig själv. Jag berörs så starkt av dina ord.
  Det är bedrövligt att stå i ett provrum och försöka åla sig in i kläder som bara får en att känna sig stor. Du är skitsnygg – låt ingen annan – framför allt inte du själv – lura dig att tro annat.
  Kram!

 5. Hörni tjejer! Det här väcker verkligen något i mig. Främst för att jag också brottas med sådana tankar om än inte lika mycket längre. Men framför allt för att SÅ MÅNGA MÄNNISKOR går runt och känner sig fula. What? Det är ju precis som ni säger, skönheten kommer inifrån och den med ”för mycket fluff” kan vara mycket vackrare än en kvinna med de rätta måtten.

  Senast i måndags träffade jag min kompis som fyller 40 i morgon. Hon provade kläder till sin fest men blev besviken när hon såg sig i provrummet. Jag satt och försökte peppa henne och säga att det är EN gång i livet hon ska köpa nya kläder till sin 40-årsfest. En gång! Tänk om hon bara kunde tillåta sig att känna sig vacker. Men nej, vi faller hellre över medias snubbeltrådar än lyssnar på våra vänner om vad skönhet är. Så mycket slöseri med självkänsla och glädje när vi tycker illa om oss själva.

  Marie-Louise, du skriver en väldigt berörande kommentar. Jag har själv två döttrar (5 och 3 år) och jag hoppas så innerligt att de ska älska sig själva hela livet precis som de gör nu. Så självklara.

  Maria, mina tankar rusar iväg nu. En gudinneskola. Vill du starta det med mig? 🙂

 6. Det låter underbart Daniela! Räkna med mig! Jag är gärna både rektor, lärare och elev på en gudinneskola!
  Mejla mig om du har tankar som du tycker vi kan jobba vidare med.
  maria.helander@kreativdialog.se

 7. Har en dotter som är så vacker, sedan högstadiet blivit så uppvaktad o beundrad, fått så många bekräftelser, har vackert lockigt hår, varm o djup blick, hade inte ett kilo på fel ställe men en fantastisk karisma. Dessutom har hon alltid brunnit för att hjälpa andra. Ändå har hon alltid haft komplex o tyckt sig för tjock o klumpig. Alltid jämfört sig med ”idel”.

  Som mamma undrar man om eller vad man gjort för fel, när man älskat o älskar så hjärtat flödar över o barnen ändå får dålig självkänsla. gb

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *