Början på resan

Jag har påbörjat en resa. En resa som startade den dagen jag fick boken Mindfulness i vardagen i händerna och jag insåg att det var det här jag hade letat efter. Jag fann ett förhållningsätt till livet och en strukturerad metod att skapa balans mellan omvärld, kropp och sinne. En forskningsförankrad bas att möta mina egna svårigheter och utmaningar. Jag fann en grund i vår alltmer stressade tillvaro.

Under våren har jag lagt in en växel på min resa och påbörjat en intensiv och grundlig utbildning till Mindfulnessinstruktör, där jag får förmånen att lära mig mer och lära mig hur man lär ut Mindfulness. Jag har redan oerhörd stor nytta av detta i mitt arbete, både i samtalsterapin och med mina grupper.

 

Ikväll sitter jag och samlar tankarna från ännu en genuin helg på utbildningen. Jag försöker tänka på det jag har lärt mig, men inser att det är svårt att beskriva i ord alla små byggstenar som har fogats ihop inom mig. Jag ser det som att utbildningen har cementerat en grund av min egen träning i min vardag, där teorin som Ola Schenström guidade oss igenom har lagt till pelarna och mötet med alla varma, kloka kursdeltagare slutligen spikat fast väggarna. Nu är det upp till mig hur jag vill möblera mitt hus och vem jag vill bjuda in.

Vi har fått med oss kunskapen om hur viktig det är att möta sig själv med empati och självmedkänsla på sin egen resa. Vi får inte glömma bort att vi alla är människor och ibland behöver vi stanna upp i den tanken och förlåta oss själva för att vi snubblar, trasslar till det och är mänskliga. Mindfulness hjälper oss att möta oss själva med kärlek, humor, tillit och  medkänsla.

Har vi börjat med att möta oss själva i den respekten, så är vi inte långt ifrån att möta andra i en äkta och uppriktig närvaro. Dagens första övning handlade om att vi två och två skulle fråga varandra Vem är du? och liksom en lök skala av lager på lager tills vi kom till den vi är i just den stunden, i just detta möte, i denna tanke. Övningen var så stark att jag flera gånger kände hur blicken blev dimmig av rörelse.


Om vi kan lyckas behålla vår nyfikenhet och det öppna nybörjarsinnet har vi kommit nära själva kärnan och drivkraften bakom Mindfulness.

Ola Schenström avslutade dagens kurs genom att säga att ”Detta är början på er resa” och så länge vi lär oss, utforskar oss själva och det liv vi lever, så växer vi som människor. Livet ska inte handla om att överlevas, det ska handla om att levas. Och Mindfulness hjälper oss att leva.

.

Kursen jag går är en Mindfulnessinstruktörsutbildning som hålls av Mindfulnesscenter. De säljer även mycket bra material för den som vill börja öva Mindfulness på egen hand. De har 400 instruktörer runt om i landet som kan vägleda och hålla kurser.  Ola Schenström som jag berättar om är läkare och har skrivit flera böcker om Mindfulness, samt utvecklat tillsammans med flera välutbildade och erfarna medarbetare ett gediget och pedagogiskt material i Mindfulness till olika målgrupper.

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , ,

3 kommentarer till “Början på resan

 1. Jag skulle vilja gå den kursen. Vi får se vad livet har att bjuda mig framöver. kram på dig.

 2. Jag har också läst hans bok Mindfulness i vardagen det är därför jag söker mitt inre lugn och ro nu!
  Vad underbart med en kurs som ger och fyller på depåerna!
  Tack för att du delar med dig…. Kram

 3. Alla på kursen som jobbar med utbildning i Mindfulness, vittnar om hur underbart det är att lära ut – också. Så det är något speciellt med Mf. Hoppas du får möjlighet att gå kursen, Marie- Louise. Det var många lärare som gick den och Ola kämpar för att den ska införas i vår skolmiljö. Förstår ni hu bättre våra lärare skulle må om de fick utöva Mf då och då på arbetstid!

  Aase, vad härligt att du också har hittat Mindfulness. Den senaste undersökningen visar att endast 20 minuters övning under fyra dagar, har positiv effekt på hjärnan och vårt välbefinnande.

  Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *