3 sätt att må bättre av Facebook

Hur ofta är du inne på Facebook? Hur mår du när du har läst vad andra gör och hur andra mår? Vilka som har tränat, bakat surdegsbröd och fått ett nytt jobb? Vad tänker du om dig själv när du läser hur bra det går för dina bekanta och hur duktiga vissa människor är? Gläds du av hela ditt hjärta för deras skull eller molar det lite i magen över att det var länge sedan du själv var ute och joggade eller sydde dig en klänning? Det är oundvikligt att vi jämför oss med andra människor på Facebook och har vi vaknat upp till en dag där vi inte känner oss på topp, så kan det kännas surt.

En pinfärsk undersökning om Facebook som precis har genomförts vid Göteborgs Universitet, visade att endast 15 procent statusuppdaterar när de mår dåligt, men åtta av tio facebookar när det har hänt något positivt. Så det vi ser är en retuscherad bild av verkligheten när vi läser vad våra vänner och bekanta gör. Vi ser inte när de har grälat med sin partner, har misslyckat för tredje gången med sitt körkortsprov eller hetsätit en chipspåse framför en dålig deckare. Vi ser inte det som gör ont eller som är skamligt, vi ser bara det som är nytt, roligt och beundransvärt. Därför behöver det inte vara hela sanningen vi ser och att jämföra sig med vännerna på Facebook är som att jämföra sig med modellerna i veckotidningarna. Jag läste i Svd en intressant jämförelse mellan Facebook och alkohol, att det förstärker den känslan man redan befinner sig i.  Mår man bra och känner sig omtyckt kan självförtroendet växa ytterligare. Men är man nedstämd är det lätt att känna sig än mer ensam och misslyckad när andra går på roliga fester, får 30 kommentarer på sina fyndiga inlägg eller lägger ut det ena bildbeviset efter det andra på sitt lyckliga familjeliv.” (Idagsidan 100810)

Facebook kan få dig att känna dig väldigt ensam, men om du använder det på rätt sätt får det dig att känna dig som en del av ett nätverk – delaktig och betydelsefull.

Tre sätt att må bättre av Facebook: 

1. Ge ut så får du tillbaka. Att gilla, skriva glada tillrop och dela är något som värmer hjärtat på andra och det ger tillbaka.

2. Kom ihåg att det du läser på Facebook inte är hela sanningen, vi ser oftast bara den duktiga sidan av människor. Så det är ingen idé att jämföra oss med varandra.

3. Den viktigaste orsaken till att delta i Facebooks sociala nätverk är att få bli sedd och att få se andra. Där har mediet en viktig funktion. Så även om det stundom är ytligt, småtråkigt och missvissande – så finns vänner där som visar att de ser dig när du behöver bli sedd.

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat ,

3 kommentarer till “3 sätt att må bättre av Facebook

 1. Du kloka goa fina vackra kvinna, du har så rätt. Ibland måste man säga till sig själv att om jag inte skriver när jag mår urkass, då gör kanske inte de andra det heller. Så återigen är det vad jag tänker om det jag läser som kan få mig att må bra eller dåligt inte det som står skrivet eller det som händer mig. kram kram kram

 2. Kloka ord av en klok kvinna, jag gillar att hålla kontakt med vänner längre bort och bjuder gärna på mig själv och får mycket tillbaka. Jag gör det som känns bra för mig! Sen får andra bestämma hur de vill ha det! Jag mår bra av FB 🙂 ♥

  Kram Aase

 3. Jag har många gånger tänkt ” göra slut” med FB. Men faktum är att jag oftast kommer på mig själv med att sitta och le när jag läser mina vänners inlägg. Inte kanske för att de är jätteroliga eller för att de skriver fyndigt. Men för att jag där och då sänder en vän en tanke, och för att de vänner jag har på FB är de som tillför mig något. På ett eller annat plan. Det kan vara läsvärda artiklar av en vän som jag vet är mycket klok och som får mig att tänka nytt, det kan vara hurtiga Lisa som postar alla sina löprundor vilket i sin tur får mig stolt över henne eftersom jag vet att hon kämpar och som på ett vis fungerar som motivation för mig, det kan vara fina barnbilder eller söta djurbilder där det verkligen syns att den som fotat älskar sitt fotobjekt.

  Visst är det fler positiva än negativa inlägg även bland mina FBvänner.
  Jag ser det dock inte som att det är en putsad yta de vill visa upp. Jag ser en människa som liksom de flesta av oss andra, försöker se det positiva i vardagen. Som väljer att se glaset halvfullt istället för halvtomt. Och vad är det för fel med det ? Jag tror inte att det går automatiskt hand i hand med förnekande av sorg och andra ” neagtiva” känslor i livet. Det är ett sätt att handskas met det vi kallar livet.

  Så ja, FB tar min tid. Men det ger mig mycket tillbaka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *