Sju råd till alla kärleksbankomater

“Love yourself first, then you can love others, heal yourself first and then you can heal others.” Chunyi Lin

Om inte någon annan anledning får dig att börja ta hand om dig själv, så gör det i så fall för att du kommer att bli bättre på att ta hand om andra. För vi ser det överallt, människor som faller ihop för att de plötsligt tog slut. Att marken under dem försvann, för att de har gett och gett och gett och inte satt upp tydliga gränser för sig själva och andra. Vill du stoppa det i tid? När dina krafter börja sina eller helst innan, så tänk dig själv som en bankomat. Din omsorg är pengar som plockas ut, ofta eller kanske hela tiden. Men ingen är begåvad med obegränsat med pengar. Tillslut kommer de att ta slut om du inte fyller på ditt konto. Så för att du ska orka fortsätta ge och vara stark, så måste du fylla på. Glöm aldrig det.

Här är sju råd för dig som vill sluta känna dig som en kärleksbankomat med ett sinande konto. Sju råd för att börja ta hand om dig själv och lära dig hur du investerar pengarna på ditt kärlekskonto på ett sunt sätt, så de inte sinar eller tar slut. Och börjar plocka ut dina investeringar då och då för egen räkning.

 1. Gör minst en sak som är bara är för din skull – varje dag. Och innan du gör det, uttala det högt för dig själv ”Jag vill ta en tupplur/gå en promenad/fika med min vän/gå på yogakurs/måla/skriva dagbok/dansa”. Det är din egna stund och be om respekt från din omgivning att de låter dig göra det – om det så bara är en minut.
 2. Sluta vara perfekt och sänk din ribba. Ingen annan begär att du ska vara så duktig som du är.
 3. Förlåt dig själv och andra. Arbeta mot att släppa taget, så blir det mycket lättare att gå framåt.
 4. Känn tacksamhet över din egen begåvning(ar) och över allt underbart livet ger dig. Säg tre saker du är tacksam över – så ofta du kommer på det.
 5. Sluta skämmas över en tupplur. Stress är inte farligt, så länge det finns tid för vila och återhämtning.
 6. Be om hjälp! Ingen har superkrafter – inte ens du!
 7. Prata med någon, en coach, präst, kurator, psykolog, psykoterapeut – det finns många människor som är utbildade för att hjälpa just dig.

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , , , , , , , ,

7 kommentarer till “Sju råd till alla kärleksbankomater

 1. Idag behövde jag dessa ord, TACK…..
  Har i flera dagar haft en rejäl spänningshuvudvärk, var hemma igår för att vila. Men idag funkar det inte, för många barn blir lidande då jag håller i en speciell aktivitet, så jag åker…. För barnens skull, men i kväll är det min egen tid!

  Ha en fin dag, och tack för att du delar med dig av dina klokheter. Läser dem varje dag även om jag inte alltid skriver något! Kram Aase

 2. Så sant!! Jag är glad att jag hittade din kloka blogg.

  Kram Lotta

 3. jag inser när jag läser dina ord min kära Maria att jag är på så god väg. Jag tar hand om MIG och tycker om MIG, vilket ger mig möjlighet att tycka om och bry mig om andra också. Men mig först. 🙂 kram och tack.

 4. Vi hjälper gärna till att fylla på Din k-bankomat med vackra tankar o vänliga ord. Framför allt Tacksamhet över att du bryr dig så mycket och att vi gratis får ta del av din empati o dina kloka råd! Här kommer påfyllning, kära Maria!
  Kram Gb

 5. Tack för allt du delar med dig av på din blogg, den är en daglig dos av reflektion och inre rekreation. Dessutom oerhört vackra bilder med budskap!

 6. Jag jobbar med att gilla mig själv. Både aktivt och i ett accepterande ♥

 7. Tack för de tänkvärda meningarna! Just nu känns det som jag har gett så mycket av mig själv under många år och nu är pappret helt plötsligt blankt!? Jag kommer inte på en enda mening att skriva inte ens ett litet ord. Förrådet är tomt! vad ska jag fylla de tomma bladen med som ska fylla ett helt år framåt!? Fixa, planera, ordna, ringa och möten som inte ger något värdefullt… Trots detta försöker jag tänka positivt och att det löser sig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *