Lycklig nu eller sen?

Består du också av två personer? En som är förnuftig, sätter upp mål och gör sunda val i livet. En som vill ha belöningen nu och ligger kvar i sängen istället för att ta en powerwalk på morgonen eller vräker i dig lördagsgodiset redan på torsdagen. Förnuftiga du äter en bit choklad och lägger undan resten av kakan i skåpet. Belöningssugna du letar fram kakan tre timmar senare och tröstar dig själv med att du kan börja banta imorgon. Förnuftiga du fimpar den sista cigaretten och påbörjar ett rökfritt liv. Belöningssugna du springer morgonen efter och köper nya cigaretter. Känner du igen dig?

Vår hjärna har ett finurligt belöningssystem, som tusentals år av evolution har skapat för att vi ska sträva efter mat och söka efter en partner. När du når dit du vill, får du en dusch av belöningshormon i kroppen som ger dig en behaglig känsla. Socker, nikotin, koffein, alkohol och dylikt kan på en kemisk väg skapa samma välbehag. Därför är det så svårt att ge upp dessa små älsklingar, inte bara för att det är gott eller trevligt – utanför vi längtar efter belöningen.

Till och med har forskning visat att redan när vi vet att vi ska få t.ex. en gobit eller en cocoa cola, så får vi belöningsduschen i vår hjärna. Som allas vår Nalle Puh säger: Fastän det är förfärligt gott att äta honung, så finns det ett ögonblick alldeles innan man börjar äta den, som är nästan ännu bättre.

Ibland är vi helt uppslukade av vårt behov av belöningar, särskilt i perioder av stress eller obehag, därför att belöningssystemet känns ångestbefriande. Vad som är viktigt att komma ihåg är att vi på sikt mår mycket bra av att sträva lite efter vår belöning. Att ha ett långsiktigt mål och även om det känns obehagligt nu, kommer upplevelsen av lycka kännas mycket bättre på sikt.

Titta på denna härliga video, som spelades in när man gjorde en undersökning kring barn och deras förmåga att vänta på lyckan istället för att ta den just nu.

Kids& the Marshmallow Test

Experiment genomfördes redan tjugo år sedan och forskarna följde sedan upp barnen för att se hur det gått för dem senare i livet. Det man fann var slående, de barn som väntat med att äta godisen hade kommit längre i livet i nästan alla avseenden. De mådde bättre, hade bättre relationer och till och med lägre BMI. Att förstå värdet i att belöna sig själv i framtiden istället för nu på en gång verkar vara en långsiktig och kraftfull lyckostrategi. Citat från Lyckobloggen

Dock är det skönt att veta att förmågan att vänta på en belöning går att lära sig. Det handlar om att ändra på ett beteende, som vi gör genom att – öva, öva., öva. Vill du ändra en dålig vana eller införa en ny bättre, så kom ihåg att det tar runt tre månader att ändra sitt beteende. Säg till dig själv – bara jag klarar att avstå under denna tid, så kan jag i framtiden göra avsteg utan att för den delen hamna tillbaka i mitt gamla belöningssystem. (Detta gäller förstås inte cigaretter, alkohol eller andra beroendeframkallande droger – där avsteg är uteslutet för de flesta av oss).

Byt ut en gammal belöning mot en ny. Ät en ask färska härliga hallon, istället för en bit choklad. Unna dig en rykande latte, efter ditt träningspass. En kelstund med din älskling, istället för cigaretten.

Och när belöningssugna du skriker inom dig efter tillfredsställelse, kom ihåg att suget eller längtan bara varar en kort stund. Pröva att stanna upp och iaktta hur du känner dig. Var kvar i tanken och känslan. Sätt på dig vetenskapshatten och pröva hur länge du kan hålla dig.

Belöningen i framtiden är precis som för barnen i testet mycket större, än den du upplever just nu. Dessutom så får du ju något att se fram mot. Det är också rätt härligt.

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , ,

4 kommentarer till “Lycklig nu eller sen?

  1. Åh, det där tar jag till mig; att vänta på belöningen, att suga på karamellen. Kanske känns den då mer härlig när den väl kommer… ? Jag vet inte, har nog dessvärre aldrig testat.. Har aldrig behövt vänta, längta efter något. Jag kan sakna det. Mycket. Det har nog gjort mig lite ohärligt otålig. Stanna kvar.. i känslan.. Är det inte så man ska göra..? Inte slingra vidare..;)

    Tack för fina rader Maria, och vilket intressant test du länkat till. Imorgon är det jag som sätter barnen framför en godsibit.. och lär dem VÄNTA.. VÄNTA.. Om jag får tippa själv kommer en at klara det galant… den andra kommer att äta sin godis innan jag hunnit säga halvsju.. 😉

    Kram fina du!

  2. Johanna, vad glad jag blev över din kommentar. Och jag håller med dig, visst är det det svåraste som finns – att vänta! Belöning NU, vill vi ha! Jag undrar om jag hade klarat testet som barn, tveksamt.
    Igår kväll var ett sådant typexempel: jag föll handlöst för godissuget och drog med mig min sambo i fallet – TROTS att jag hade lovat mig att leva sockerfritt i tre månader. Nåväl – nya tag idag!

    Haha… du får rapportera sedan hur det går för dina små. Bra träning för dem, om inte annat. Visst är videon söt. 🙂

    Stor varm kram
    /Maria

  3. I want to start my first website, what cms do you use and recommend for me ?

  4. Interesting post i totally agree with the other comments. Keep writing

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *