Vem är du egentligen?

“Meditation is the only intentional, systematic human activity which at bottom is about not trying to improve yourself or get anywhere else, but simply to realize where you already are.” ― Jon Kabat-Zinn, Wherever You Go, There You Are

 

Det jag älskar med mindfulness är just detta som Jon Kabat-Zinn beskriver, att det inte handlar om att prestera eller ta sig någonstans, utan helt enkelt upptäcka var du är och vem du är. Du kan inte vara duktig på mindfulness, du behöver inte lära dig svåra ställningar, andningstekniker eller krånglig teknik – du behöver bara göra det du är bäst på – att vara du och upptäcka vem du är.

Lär känna dig med andningen
Det är väldigt spännande med andningen. När du är stressad andas du ofta ytligare, när du är lugn blir andetagen djupare och mer långsamma. Det är en ständigt pågående process som finns där oavsett om du väljer att tänka på det eller inte. En livgivande process, för utan syre överlever du inte länge. Dina andetag är ett fönster till hur du mår och genom att bara iaktta dem utan att påverka dem kan du se hur du mår – som ett fönster in till dina känslor. Och genom att påverka din andning, kan du skapa lugn inom dig.

En övning i att acceptera och släppa taget med hjälp av andningen
Det här är en övning som hjälper dig att hantera obehagliga känslor som ilska, irritation, frustration eller oro. Den är lätt att komma ihåg och lätt att göra och har stor effekt på negativa känslor, men också när vi känner ett sug efter något som inte är bra för oss. Det handlar om att ta en minipaus istället för att låta känslan styra dig. Genom att säga högt eller i huvudet nedan meningar tillsammans med en lugn andning, så möter du ditt obehag och kan på så sätt lättare släppa taget om känslan. Ibland kan vi behöva upprepa övningen ett par gånger.

Andas in – jag är medveten om min stress.
Andas ut – jag accepterar min stress.

Andas in – jag vet att stressen är obehaglig.
Andas ut – jag vet att den kommer att försvinna.

Andas in – jag släpper taget om min stress.
Andas ut – jag lugnar min kropp.

(Du kan byta ut ordet stress till det du känner; oro, irritation, avundsjuka, sug efter godis/cigaretter/alkohol e.t.c.)

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , , , , , , , , ,

2 kommentarer till “Vem är du egentligen?

 1. Hej Maria!
  Stort tack för för din generositet, för att du delar med dig av din vishet! Den här övningen kom väldigt väl till pass för mig just nu. Tror verkligen på den! Jag har lånat den till min blogg för att sprida den vidare till fler. Givetvis med hänvisning till dig.

  Kram och tack återigen!
  Johanna

 2. Tack Johanna för dina värmande ord!
  Du har en inspirerande hemsida som har varit en stor glädje att ta del av. Den kommer jag att återkomma till.
  Kram tillbaka.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *