Varsam med kreativiteten

Kreativitet är uppfinna, experimentera, växa, ta risker, bryta regler, göra misstag och ha roligt.
Mary Lou Cook

 

Tre dagar utan ord, utan kreativitet och lust att skriva. Igår när jag märkte att jag saknade mina ord, insåg jag två saker. Dels behovet av att lyssna; att lära in – för att kunna lära ut. Dels att jag behöver vara varsam med min kreativitet och inte med vårdslöst försöka tvinga fram orden, bilderna och glädjen i skapandet.

Medan jag lyssnade igår, bland annat genom att sluka min favorittidning Modern Psykologi, hittade jag en artikel om kreativitet. Den beskrev vikten av att se till att göra skapandet lustfyllt, för när hjärnan får genomsyras av positiva känslor är den mer mottaglig för idéer och aktiviteter. Då är det inte så konstigt att orden tog slut, eftersom jag hade pressat mig själv hårt för att tvinga fram dem. Krav verkar aldrig lustfyllt på mig. Därför släppte jag taget. Om kraven. Om rädslan.

Och då stod den där i farstun – skaparglädjen. Med glädje och varsam vänlighet tog jag emot den. Och den svarade genom att öppna en gammal dörr som jag inte har gläntat på under snart ett år; lusten att skapa med pärlor.

I ren glädjeyra blev det två halsband som var inspirerade av mitt behov av att lyssna inåt. Radbanden, en vacker symbol för andligheten, kontemplationen och bönen. Jag tycker det blir så vackert och fördjupar skönheten i smyckena, när man låter kreationen få en symbolisk mening.

Så i morse lät jag orden och bloggen vara och tog istället en promenad med vovven i skogen. Kameran hängde jag över axeln, ifall lusten skulle komma smygande. Och det gjorde den. Lusten dök upp i ljuset vid en vacker björk.
Och i skönheten i en tuva med mossa.

Min glädje i att berätta, skapa och återge skönhet är välsignelse. De senaste dagarnas lärdomar har varit viktiga för att återta lusten och känna tacksamhet för möjligheten att få utlopp för skaparglädje. För när den kommer frivilligt är det då jag hämtar kraft. Min kreativitet är som en egen sommaräng där jag kan vila. Här ska stanna idag. På min sommaräng.

 

 

 

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , ,

3 kommentarer till “Varsam med kreativiteten

  1. Fantastiskt så du beskriver hur jag fungerar i dina ord. Tack för ett fint inlägg och så fina radband du skapat. Jag har låtit målandet vara ett bra tag och igår släppte jag något som utgjort förväntningar på mig. Vilket ledde till en frihet som gav födelse till tre målningar i mitt huvud. Nu ska jag snart försöka skapa dessa. 🙂 Det är härligt att leva, vara kapten över sitt liv och att skapa av glädje. kram på dig.

  2. Så fina radband du har gjort! Kul att du har fått tillbaka lusten att fortsätta att skapa 🙂
    Selma kan väl ligga på sin sommaräng och titta på?
    Ha en fin dag! Kram! <3

  3. Det är något speciellt med vovven. Man blir så glad av att se henne. Det utstrålar något speciellt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *