Bygg ditt eget serotonin

Nu när sommaren börjar förbereda sig på att lämna över stafettpinnen till hösten, händer det något med många av oss. I takt med att det bli mörkare så ökar vemodet. För vissa går det så långt att de blir deprimerad, andra lyckas hålla det på en hanterbar nivå. Men i vilket fall är det tungt att leva så.

Som du säkert vet om så behöver du en liten belöningshormon som kallas serotonin som i samverkan med andra hormoner påverkar humöret så du känner sig glad, nöjd och lugn. Den hjälper till att reglera koncentrationsförmågan, impulskontrollen, sömnen och sexlusten.

Minskar serotoninnivån så blir man orolig och nedstämd, kan känna sig lättirriterad eller aggressiv och får ofta större sug efter sötsaker och snabba kolhydrater. Förhöjda serotoninnivåer är aptitdämpande, minskar ångest, oro och har en antidepressiv effekt. Därför innehåller många mediciner mot depression seotoninliknande preparat. Den största delen av serotoninet finns i mag- och tarmkanalen och används för regleringen av tarmrörelserna. Resten är lokaliserad i hjärnan och nervsystemet och påverkar vårt psyke.

Visste du att du kan hjälpa kroppen att bygga sitt eget serotonin? Jag pratade med medicine doktor och näringsforskare Magnus Nylander och han menade att alla läkare borde ge sina nedstämda patienter en lista på saker de själva kan göra för att höja sina må-bra-hormoner innan de skriver ut medicin.

Börja redan nu med att öka på din serotoninhalt genom följande:

 • Livsmedel som påverkar serotoninhalten positivt är rött kött, soja, havre, banan och ananas. Även nötter, främst hasselnötter och valnötter, den sistnämnda innehåller även Omega 3!
 • Minska alkoholintaget under vinterhalvåret, framför allt kvinnor! En färsk svensk undersökning visar att serotoninhalten sjunker med 45% hos kvinnor som dricker regelbundet.
 • Promenera och rör på kroppen varje dag.
 • Gemenskap, samhörighet och trygghet höjer serotoninnivån och motverkar depressioner. Kela, kramas, gosa, hångla, älska eller gå på massage.

Andra saker du kan göra för att motverka höstbluesen:

 • Ät mörk choklad med gott samvete då och då. Innehåller bland annat magnesium och antioxidanter.
 • Drick vatten. Ett bra test är att titta på kisset – är det guldfärgat, dricker du för lite. Det ska vara silverfärgat.
 • Var ute i dagsljuset minst 20 minuter varje dag vilket ger dig D-vitamin.
 • Gör en grön smoothie då och då eller börja dagen med den, det ökar din energi och fyller dig med nyttiga vitaminer och antioxidanter. Tips: kolla in Lina Lanestrands recept linasmatlust.se

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , , ,

3 kommentarer till “Bygg ditt eget serotonin

 1. Jag skall tänka på det…eller inte bara tänka utan försöka att äta nyttigare. Utomhus brukar jag vistas ganska mycket men kanske inte tillräckligt ändå…blir alltid deppig på hösten.
  Tack för fina råd! 🙂 Ha en fin dag! Kram! <3

 2. Hje Maria!
  Tack så jättemycket för att du har lagt in ett inlägg om din blogg och denna text på Facebook!
  Jag har ätit antidepressiv medicin (Sertralin) sedan hösten 2000 och skulle vilja minska på mängden och att prova dina förslag kan ju vara ett bra alternativ!
  Står det på Linas sida vilka smoothies som är bäst vid just depressioner?
  Om jag skriver en bok som bland annat handlar om just depressioner kan jag då få skriva in denna artikel eller hänvisa till din blogg (om jag anger dig som källa) i ev bok?
  Tacksam för svar till min e-postadress!
  Glada hälsningar från Lisbeth

 3. […] Serotonin är ett hormon vars uppgift är att balansera våra känslor. En normal mängd serotonin i hjärnan gör att du känner dig lugn och avslappnad och sover gott på nätterna. En obalans gör att vi känner olust och beter oss känslomässigt labilt, får minskad sexlust och ett större sug efter alkohol, socker och andra snabba kolhydrater. Läs mer här om hur du själv kan höja din serotoninnivå. […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *