Konsten att lyssna på kroppen

Jag är så trött att jag knappt visste vilken dag det var idag. Det är inte sömnbrist, för jag drog halvsovande täcket över huvudet igår klockan 22.00. Det är inte näringsbrist, Linas gröna smoothies, multivitaminer och bra mat håller mig stark. Jag har inte tränat på flera dagar och trots det känner jag som en träningsvärk i kroppen. Nej, jag har inte fått influensan. Jag är helt enkelt jobb-bakis.

Under veckan som gått har jag haft så många roliga saker att göra; föreläsningar, möten och igår startade jag min kurs i mindful eating. Dessutom har jag varit ensam här hemma i veckan, därför har jag kunna frossa i arbete. Det är så roligt! Det är så spännande! Det får mig att känna mig levande, duktig och kreativiteten flödar. Egentligen är den enda jag irriterar mig över, att jag inte har hunnit träna.

Stopp! Nu backar vi bandet.

För drygt 10 år sedan fick jag en utmattningsdepression. Ingen, inte ens jag tyckte det var konstigt, därför att jag arbetade för hårt på ett jobb som jag inte tyckte om. Dessutom hade jag det slitsamt hemma och en ganska trasig självkänsla. Då är det inte särskilt konstigt att krafterna tar slut en dag.

Men hur är det möjligt att man ska behöva betala för det roliga? Jag läser på vissa kreativa, duktiga kollegors statusuppdateringar på Facebook att de verkar jobba jämnt med roliga saker och hinner träna och leva ett fartfyllt liv. Hur orkar de? Här är en baksida med Facebook, vi ser sällan staturuppdateringar med saker som ”Idag orkar jag inte lyfta en fena” eller ”Min man och jag har bråkat hela natten” eller ” Jag är ett riktigt mensmonster idag!” Alla har mindre bra dagar och alla blir trötta och får slut på energin. Det är kroppens överlevnadssignal – den säger åt oss på skarpen ”Lägg dig ned och vila för bövelen, du behöver återhämta dig!”

Det är underbart att brinna. Men vi behöver alla vårda våra eldar. Se till att det finns ordentligt med bränsle, syre och då och då tillåta det att räcka med en stillsam glöd. Därför är jag tacksam över min trötthet. Tacksam över att den säger till innan det rasar en skogsbrand, som slukar allt inom mig och bara lämnar en rykande barmark efter sig. När kroppen säger ifrån så behöver jag lyssna.

Vad säger din kropp idag?

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , , , , , , ,

4 kommentarer till “Konsten att lyssna på kroppen

 1. Känner igen…

  Var försiktig nu Maria – ”en gång utbränd…”
  Det där utmattningsviruset verkar ligga kvar i systemet, och kan bryta ut igen – när glädje och kreativitet får oss att passera osynliga gränser.

  ♥ ♥ ♥

 2. Har du funderat över om du är en högkänslig person. I mina ögon är du det, men med det så innebär inte det att så är fallet. Ibland kan det vara skönt att hitta hem och förstå varför man reagerar som man gör. Det du beskriver nu efter denna positiva intensiva vecka kan vara att du är högkänslig i stället för att utbrändheten står för dörren. Var bara en tanke jag fick. Kram Ta hand om dig, i vilket fall och det vet jag att du gör så bra. kram igen

 3. Var rädd om dig, var mindful och andas! Varm Kram Karin

 4. Vad fina och omtänksamma ni är! Tack för vänliga ord och tankar.

  Om jag är en HSP? Mitt arbete har gjort att jag är oerhört försiktig med att dela in människor i olika bokstavskombinationer, även om också kan få mycket kunskap och hjälp när det kommer till att acceptera oss själva. Många saker stämmer väl på mig när det kommer till HSP-testen, medan andra inte alls går ihop. Jag är till exempel väldigt smärttålig, älskar äventyr och att pressa min kropp hårt, jobbar bra under press och känner mig som fisken i vattnet på stora fester och sociala sammanhang.

  Däremot tror jag att vi har ett samhälle (ADHD-samhälle som läkaren Ola Schenström kallar det för) som pressar människors uppmärksamhet, stressnivåer och informationskapacitet till max, vilket gör att vi blir utmattade när vi inte ger oss tillräckligt med återhämtning. Om man dessutom är en extremt empatisk, lyhörd och öppen människa så är det lätt att bli ”överhettad” och även utveckla HSP-egenskaper för att den vänstra hjärnhalvan kan bli mindre funktionell vi stress.

  Lite tankar. Varma kramar till er för er omsorg.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *