Suget efter godsaker kan vara en mineralbrist

I fredags skrev jag och berättade om hur viktigt det är att lyssna på vår intelligenta kropp. När den är trött, så beror det på något och då ska du vila. Om det gen dig andra signaler, som värk och stelhet är det självklart också viktigt att se över hur du behandlar dig kropp och vad du kan göra för att bli av med smärtan.

Men vad mer som är spännande är att vår intelligenta kropp talar om för oss vad den behöver för näringsämnen. Precis som gravida kvinnor kan längta efter ost, apelsiner eller blodiga biffar, för att kroppen skickar ut starka signaler om vad som fattas för att bygga en liten människa, precis så skickar din kropp ut signaler vad den behöver för att du ska vara stark och frisk. Problemet är bara att vi inte alltid förstår vad kroppen säger. Vi längtar efter något sött och springer och köper oss en påse geléhallon, men egentligen behöver kroppen grundämnet krom som du hittar i ost eller kyckling. Vi är sugna på salt mat och slänger i oss en påse salta nötter, vilket kanske inte var så tokigt eftersom vår kropp behövde kisel som finns i nötter, men samtidigt fick vi i oss massor av onödigt salt som belastar kroppen.

Lina Lanestrand gav ett superbra tips under vår föreläsning tidigare i veckan. När man är sugen på choklad, framför allt när man har mens, så kan det handla om en magnesiumbrist.  Magnesium finns i kakao, så ju mörkare desto bättre. Men rådet hon gav oss var att istället knapra på raw kakao nibs, fullt av antioxidanter och magnesium och så får du samtidigt lite chokladkänsla. Och ja, det funkade faktiskt.

Här nedan är en lista på de vanligaste sugen efter godsaker och vad de kan betyda.

Sug efter Vad kroppen behöver Vad ska du äta istället?
Choklad Magnesium Nötter, bönor, råa kakaobönor
Sötsaker Krom Broccoli, ost, kyckling
Karbon Färsk frukt
Fosfor Kyckling, fisk, kött, ägg, nötter
Svavel Tranbär, kål, broccoli
Bröd, pasta, pizza Kväve Kött, fisk, nötter, bönor
Fet och flottig mat Kalcium Ost, gröna blad, bönor
Salt mat Salt Getost, fisk, oliver
Kisel Nötter

Sen vill jag bara tillägga att ett sug även kan uppstå ur känslor, stress, trötthet eller inkörd vana. Det är inte alltid kroppens sätt att försöka kommunicera med dig, utan det kan även vara känslorna som vill säga dig något. Läs gärna mer om vad du gör åt ditt känslomässiga sötsug här.

källa: luxcoahning.wordpress.com

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , , , ,

1 kommentar till “Suget efter godsaker kan vara en mineralbrist

  1. Tack Maria för att du finns 🙂 med din blogg och ger mig så bra tips!!!

    Önskar dig en bra vecka!
    Kram/Susanne

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *