Älskade ingefära

Jag har blivit beroende. Av ingefära. Numera står det en flaska med vatten och med några skivor rå ingefära i, på min arbetsplats hela dagen. Jag startar min morgon med en kanna te gjort på rå ingefära och citronskivor som får dra under tiden jag dricker det och blir starkare och starkare för varje kopp. Jag älskar smaken och doften och min kropp älskar dess nyttiga egenskaper.

Eftersom ingefära ursprungligen kommer från Asien återfinner denna rot både inom Ayurvedisk och Kinesisk medicin. Inom västvärden känner man till sedan länge att ingefära har både antiinflammatoriska och blodförtunnande egenskaper, tack vare ett ämne som påminner mycket om acetylsalicylsyra (det verksamma ämnet i t.ex Treo).

Den färska roten fungerar som kramplösande och har traditionellt använts vid kolik, gasbildning och andra matsmältningsproblem och även illamående och åksjuka. Ingefära är också värmande genom att den sätter fart på blodcirkulationen. Och som de flesta använder ingefära idag i sina huskurer som ett förkylningsmedel eftersom den är kramplösande på luftvägarna, slemlösande och bakteriedödande. Det finns även forskning som visar att ingefära sänker blodfetter, blodsocker och det dåliga kolesterolet. I relativt nya amerikanska undersökningar har man upptäckt att både färsk och torkad rot minskar ledsmärtor och ökar rörligheten i lederna, att ingefära är antiinflammatorisk.

I dessa förkylningstider, så vräk på med ingefära – i teet, i matlagningen, vattnet du dricker eller om du gillar den starka smaken kanske du kan tugga på en bit rå rot (men då får du vara beredd att svettas).

Grön drink full med motståndskraft
1 näve spenatblad
1 näve alfalfagroddar
1 stor bit skalad gurka
1-2 msk citronjucie
1-2 msk kokosolja
1 bit rå ingefära
2 dl vatten
mixa ett par minuter och drick direkt

Röd ljuvlig förkylningssmoothie
1 dl frysta hallon
1 dl frysta blåbär
½ dl mandelmjöl
1 tsk kokosolja
1 tsk honung
1 bit rå ingefära
2 – 3 dl vatten
mixa i ett par minuter och drick direkt.

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , , ,

3 kommentarer till “Älskade ingefära

  1. Skall genast skriva ingefära och citron på min inköpslista idag…jag som dricker så mycket vatten varje dag! Tack för tipset! Kram!

  2. Tack för tippsen!! ska prova dessa!! kram Carina

  3. Dricker ingefäravatten, varmt varje dag. Har misstänkt en tid att det är därför jag svettas så mycket vissa dagar…. Är det lika bra att drickas kallt utan att koka ingefäran först? Citron kan säkert vara gott i det får jag testa….

    kram Aase

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *