Från soffpotatis till hurtbulle – de 5 bästa råden

Jag hade planerat att sitta på en spinningcykel 6:45 och svettas ordentligt under en timme. Men istället sitter jag här framför min dator och skriver. Hur kommer det där sig egentligen? Du vill komma igång med din träning med det är så vansinnigt trögstartat. Du vet ju att det är bra för dig, men trots det så ligger du hellre i soffan än tar den där kvällspromenaden. Jag tror dessutom du kan alla argument till varför träningen är så bra och kanske du till och med tillhör en av dem som läser hälso- och träningstidningar och då och då köper ett kort på simhallen eller gymmet. Men vad är det som händer mellan ambitionen och själva förverkligandet? Och hur ska du göra för att underlätta för dig själv?

Jag tycker att det är ganska spännande att träning verkar vara ett område där de flesta av oss har väldigt höga krav på sig själv. När vi väl sätter igång så ska vi börja från ingenting till springa fem dagar i veckan eller gå på fyra zumbapass. Då glömmer vi faktiskt bort att vi har en kropp som inte kan gå från noll till hundra, utan behöver tid till att anpassa sig. Vår träning består inte bara av att öka muskelmassan, få bättre kondition och rörlighet, utan vi tränar också vår vilja, koncentration och motivation. Men alla områden behöver sin startsträcka och precis som knän, skelett och leder måste få några veckor på sig att anpassa sig, så behöver också din motivation tid på sig. Därför är mitt allra bästa råd till dig – börja långsamt! Annars är risken stor att du får en skada i kroppen eller att du tappar motivationen. 

Bästa sätten att träna motivationen

 • Undanröj alla småhinder som lägger krokben för dig själv i vardagen, genom att ha träningsväskan färdigpackad när du vaknar, ordnat barnvakt i tid, se till att ha träningskläder och skor som känns snygga och bekväma, bra musik laddad i MP3-spelaren osv.
 • Planera in vilodagar på samma sätt som du planerar in träningsdagar. Om du inte låter kroppen återhämta sig finns det stor risk att du antingen inte utvecklar din muskelmassa alls eller att du får skador i kroppen. Detta är särskilt viktigt i början. Du ska ingalunda ha dåligt samvete om du har vilodagar. 
 • Ställ lägre krav på dig själv i nutid och högre krav på sikt. Fundera på hur du vill att din träning ska se ut om tre månader. Och sedan delar du det med hälften och börjar där. Om du har bestämt dig för att du vill träna fyra dagar i veckan om tre månader, börja med två gånger i några veckor.
 • Timmarna du har vikt till träning, se till att de handlar om träning även om du blir sjuk. Läs en träningstidning, planera din framtida träning, shoppa snygga sportunderkläder  eller något liknande. På så sätt visar du för dig själv att din träningstid är helig, du behöver den och du vill ha den.
 • Se alltid till att något av dina träningspass är roligt. Om du tycker om dans, yoga eller att promenera med en kompis. Prioritera det som är kul!
Motivationen behöver tränas precis som du tränar konditionen!
Så trots alla kloka saker jag har att säga om träning, varför sitter jag här istället för att svettas på en spinningcykel? Av den enkla anledningen att min intensiva dag igår, kommer att följas av två lika intensiva och lååånga jobbdagar. Därför plockade jag bort träningen idag och lägger in återhämtning några gånger under dagen istället. Som nu, när jag har postat detta så blir det en liten stund med en mindfulnessmeditation.

 

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , , ,

1 kommentar till “Från soffpotatis till hurtbulle – de 5 bästa råden

 1. Jag uppfattar det som att det skrivs och talas mycket om träning nu för tiden – och då med fokus på fysisk träning.

  Vad och hur mycket tränar du i veckan? I den frågan läser jag (underförstått): hur mycket r ö r du på dig.
  (läser in lite andra saker också, som handlar om ”duktighet”, status och någon gång också en ”von oben”-attityd, från fantasterna…)

  Ser fram emot den dag när frågan lyder: Hur mycket fysiskt OCH mental träning ägnar du dig åt i veckan?
  (hur mycket återhämtning, eftertanke, meditation, mindfulness m.m. ägnar sig de flesta fysiskt tränande människor åt?)
  Det ena borde verkligen inte utesluta det andra.

  Du är en förebild Maria!
  Fortsätt berätta/påpeka nyttan med träning för kropp OCH sinne.

  Varma hösthälsningar!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *