Hur hjälper vi barnen att ta hand om sina känslor?

Jag fick en spännande fråga igår – om barn och känslor. Eftersom jag tror att fler kan ha glädje av den eller kanske åsikter att bidra med, så väljer jag att göra ett blogginlägg av den.

”Efter att ha läst dagens inlägg har jag en fråga till dig. Hur funkar det hos barn?
Jag har en liten kille på fyra år och när man är så liten vet man förstås hur det känns när man är arg. ledsen, frustrerad etc men det är inte så lätt att sätta ord på det. Det är ju där jag som förälder kommer in i bilden och ska hjälpa honom sätta ord på det jag ser att han känner. Han kan t ex beskriva var i kroppen det känns, om det känns ‘bra’ eller ‘inte bra’ och när han lugnat sig efter att vi haft en sammandrabbning kan han formulera sig och vi kan prata om vad som hände och varför. På hans nivå såklart. Hur funkar det för honom som inte som en vuxen kan lika tydligt beskriva vad han känner, han har ju varken ordförrådet eller erfarenheten att ta till. Att jag hjälper honom med det har det samma effekt tror du? Vi har inga problem eller så men jag tänker att rädslor dyker ju upp ju mer man är med om och ju större världen blir med stigande ålder.
//Anna-Karin.”

Tack Anna-Karin, din fråga är jätteviktig. Hur hjälper vi våra barn att sätta ord på sina känslor? Barn har ett fantastiskt sätt att bearbeta sina känslor – de har leken. Med hjälp av sin fantasi, sina pennor och kritor, dockor och nallar, pinnar och kottar gestaltar de det de bär inom sig. De sorterar saker de har hört, sett på teve eller upplever svårt, glatt eller obegripligt. Med leken tränar de sig inför livet.

Många föräldrar kan bli oroliga om deras barn uttrycker aggressiva eller deppiga känslor i sin lek, men det behöver inte betyda att barnet mår dåligt, utan att de experimenterar med just den känslan. Alla känslor finns hos ett litet barn, långt innan orden finns där.

Som förälder börjar du hjälpa ditt barn redan som liten bebis genom att du ”speglar” barnets känslor. När ditt lilla barn gråter, så visar ditt ansikte sorg och medkännande, när ditt barn är nyfiket, glatt, förvånat, speglar både din röst och din mimik banens uttryck. Genom ditt deltagande, får barnen hjälp att sätta uttryck på en känsla.

Orden kring känslorna kommer naturligt om föräldrarna bejakar och bekräftar känslorna. Barnet får lära sig att det är okej att vara ledsen och arg om du tillåter det, men också att det finns en gräns och hur man hanterar den. Det är underbart det du gör Anna-Karin att du i lugn och ro pratar igenom vad som hände med din son efter en sammandrabbning, det hjälper din son att förstå att det är okej att känna starka känslor och stärker hans självkänsla att uppleva att du finns kvar trots allt det här starka som händer inom honom. Ge honom orden, men be honom också beskriva själv. Det är precis som allt annat – det gör inget om det inte är helt ”rätt” från början – för när det kommer till kritan så är det bara han som vet vad som händer inom honom.

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , , ,

2 kommentarer till “Hur hjälper vi barnen att ta hand om sina känslor?

  1. Sicken söt tjej! 🙂 Leklusten sitter i ögonen!

  2. Me dull. You smart. That’s just what I needed.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *