En livsinvestering

En av mina bästa livsinvesteringar är att jag har valt att gå i terapi. Jag kan varmt rekommendera dig det. Du kanske länge har gått och funderat på det, men är lite osäker huruvida du har råd eller hur det går till eller något annat som tar emot. Låt mig berätta lite kort om hur det går till.

Inom psykodynamisk terapi träffar du sin samtalsterapeut en gång i veckan och beroende på vad du behöver ha hjälp med så träffas man mellan en – till tre terminer. Inom psykodynamik så anser man att ångest, depressioner, fobier osv är symptom av obehagliga känslor eller undantryckta livsmönster och genom att hjälpas åt att ta fram dem  och prata om dem så läker man gamla sår och hittar nya förhållningssätt till det som gör ont. En del av samtalen handlar om att förstå livshistorien, så man hjälps åt att titta tillbaka. Om du förstår det som har hänt, är det ofta logiskt hur du reagerar och beter dig idag. Och genom att förstå, är det lättare att förändra.

Tillsammans med din terapeut tittat du bakåt i tiden, men för det mesta hjälps ni åt att utforska känslor, behov, motiv och relationer som sker idag. Och hur du kan leva på ett sätt som får dig att känna livsglädje. 

Att du känner förtroende för din terapeut är avgörande för om ni ska kunna göra ett bra arbete tillsammans, därför brukar man föreslå att ni träffas tre gånger och undersöker om det känns bra. Dels om terapeuten tror att hon eller han kan hjälpa dig och dels om du känner förtroende för din terapeut som person och dess kompetens.

En samtalsterapeut har tystnadsplikt, vilket innebär att inget du säger kommer att diskuteras med någon annan, förutom terapeutens handledare som också har tystnadsplikt. En samtalsterapeut ska dessutom alltid gå i handledning hos en handledarutbildad legitimerad psykoterapeut.

Kostnaden för terapi är lite olika. Det brukar ligga mellan 1200 – 600 kr per 50 minuter.

Exempel på några av de saker som psykoterapi är bra för är:
– att stärka självkänslan
– att ta sig tillbaka efter en motgång/sorg
– att hitta levnadsglädje/motivation
– att komma tillrätta med relationsproblem
– att slippa oro inför framtiden, grubblerier
– stresshantering och utbrändhet
– depression
– trauman

Så hur hittar du en bra samtalsterapeut? Ja, det är väl kanske det knepigaste. Det bästa är att fråga runt bland vänner och bekanta om någon kan rekommendera sin terapeut. Eller kontakta något institut som utbildar terapeuter som St:Lukasstiftelsen eller SAPU.

Just nu kan jag erbjuda dig hjälp hos en av mina duktiga kollegor till ett starkt reducerat pris. Hon är beteendevetare och samtalsterapeut och har bred erfarenhet. Nu erbjuder hon en plats dagtid med mottagning i wasastan. Skicka mig ett mejl om du är intresserad av att komma i kontakt med henne. mariahelander@kreativdialog.se

Själv har jag möjlighet att ta emot nya klienter i november och december. Läs mer om det på min hemsida kreativdialog.se

Ta hand om dig själv och våga ta steget att investera i din egen framtid.

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , , , ,

2 kommentarer till “En livsinvestering

 1. Håller med om att terapi är bra, men problemet är ju, som du skriver, att det är svårt att hitta någon bra. Terapeuter förstår ofta bara det de själv gått igenom och kan vara hjälp åt dem som mår ganska bra i livet. Däremot kan de inte hjälpa dem som är riktigt illa däran, eftersom de aldrig varit där själva och inte förstår vad dessa klienter går igenom eller styrs av.

 2. Hej Ann!
  Tack för dina funderingar och inlägg kring terapeuter. Jag förstår hur du tänker och läser in en viss skepsis mot terapeuter. Vet du, jag håller med dig att det finns de som inte kan förstå och känna in vad deras patienter känner. Men jag tycker inte att det gäller alla.
  Ibland kan det tvärtom vara en nackdel att terapeuten har upplevt samma sorger som sin patient, för det finns alltid en risk att terapeuten tolkar in något som denne har upplevt men inte patienten. Vi går ju inte igenom samma saker, även om vi delar samma erfarenheter.
  Om det är en bra samtalsterapeut ska denne kunna få sin patient att berätta på ett sådant sätt, så att det går att förstå och leva sig in. Jag har inte upplevt all den själssorg som mina patienter har upplevt i olika utsträckning, men jag kan fortfarande uppleva deras smärta genom deras beskrivning och tårar. Och det vore förmätet av mig om jag skulle påstå att jag vet hur de känner – för det är bara de som vet det själva. Tillsammans hjälps vi åt att förstå och utforska detta. Varje människa har en unik berättelse.
  Varma hälsningar
  /Maria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *