Sök efter ”vill” bakom ”måste”

Jag tittar i min kalender och hjärtat slår lite fortare. Ser över min Att-göra-lista och inser att jag inte ens har strukit hälften av alla saker jag skulle innan göra innan helgen. Min två veckors förkylning som jag äntligen har blivit frisk från har lämnat kvar en irriterande trötthet. Det känns som om jag får små duschar av energi ibland, men att de snabbt rinner av mig och jag nästan känner hur krafterna droppar från min kropp ned på golvet. Det spelar ingen roll hur mycket Rosenrot, D-vitamin och multivitaminer jag knaprar och hur många gröna drinkar jag hinkar i mig. Jag är trött.

image

Helgen som är uppbokad med massor av roliga saker – allt från teaterbesök, drinkar med tjejerna och föreläsning känns plötsligt tung och jobbig. Och jag känner hur en spänningshuvudvärk börjar hota med sin närvaro.

STOPP! Nu är det dags att titta igen på listan och kalendern. Så går jag igenom punkt för punkt.
”Jag måste inte skicka fakturor – men jag vill ha betalt för mitt arbete.”
”Jag måste inte skriva en artikel – men jag vill skriva en artikel för det är bland det roligaste jag vet.”
” Jag måste inte göra litteraturtentan – men jag vill ha mina poäng i beteendevetenskap så jag kan få min legitimation som psykoterapeut”
”Jag måste inte kontakta företagen för marknadsföring – japp, då stryker vi den!”
”Jag måste inte putsa fönsterna – hurra – vad skönt!”
”Jag måste inte plantera lökar på altanen – nej vi kan köpa färdiggrodda i vår.”
Osv…

När det snurrar på och du känner hur det som tidigare varit roligt drunknar i din egen stress och trötthet är det bra att stanna upp och fundera över dina måsten. För vems skull måste du? Och om det inte finns ett enda litet ”vill” bakom ditt ”måste” då kanske du helt enkelt ska stryka ditt måste. Pröva så får du se. Det frigör alltid massor av energi.

Det handlar om att ta ansvar över sitt eget liv. Det handlar om att slipa vara ett offer! Att ha ett eget val skapar styrka.

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , , ,

2 kommentarer till “Sök efter ”vill” bakom ”måste”

 1. Ibland möts ”enkla” råd med skepsis.
  Det du skriver om idag funkar i alla fall väldigt bra för mig.

  Ordet måste finns knappt längre i mitt ordförråd utan har ersatts av jag vill, eller jag ska.
  En medveten förändring av språkbruket resulterade i en känsla av lättnad…
  Så bra! 🙂

  Varma solskenshälsningar!

 2. Klokt skrivet. Såhär vill jag lära mej tänka. Satte bilden som bakgrundsbild på skrivbordet. Hoppas det är ok. Mycket inspirerand att läsa.
  Hälsningar Lena

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *