En grön mirakeldrink för vår hälsa

Jag slukar just nu en spännande bok som heter Grönt för livet av Victoria Boutenko. Den beskriver hur det bladgröna kan förbättra vår hälsa avsevärt. Och genom att mixa bladen tillsammans med andra grönsaker, bär eller frukt får vi en ljuvligt smakande smoothie som håller oss mätta och friska.

Växter har en oerhört tålig konsistens, vilket gör att det är svårt att komma åt deras näringsämnen, trots att gröna blad är bland det mest näringsrika livsmedlet man kan hitta. Du har precis som jag säkert fått höra att den där salladsbladet på din tallrik inte spelar så stor roll eftersom det innehåller så lite näring. Vad det egentligen handlar om är att vi tuggar våra gröna blad alldeles för dåligt för att cellväggarna i dess uppbyggnad ska släppa ifrån sig näringen.

Schimpanserna vars DNA är till 99,4 procent lika oss människor, deras kost består till hälften av gröna blad. De har ett extremt starkt naturligt skydd mot aids, cancer och autoimmuna sjukdomar.De har en aning starkare magsyra än oss människor och tuggar bladen till en gröt i munnen innan de sväljer. Men vi människor som inte har tid att tugga, sväljer ned för stora bitar och blir alldeles gasiga i magen av kål, sallad och spenat.

Om vi då mixar våra gröna blad händer något mycket spännande. Alla näringsämnen kommer fram och det blir lätt för magen och tarmarna att smälta och ta tillvara alla nyttigheterna.

En av de positiva saker som undersökningar har visat vid intag av gröna smoothies varje dag är att saltsyraproduktionen i magen stabiliseras, vilket gör att man kan tillgodogöra sig fler näringsämnen och hjälpa kroppen med en egen näring. I en studie som gjordes 2005 i USA upptäckte man att personer som drack 1 liter grön smoothie per dag
– fick bättre näringsupptag
– läkte ut allergier och fick bättre hud och hår
– bättre immunförsvar
– förbättrad allmänhälsa
– minskat sötsug
Och detta är bara några förändringar, boken Grönt för livet fyller sida upp och sida ned med vittnesmål om människor var kropp på egen hand har kunnat läka ut inflammatoriska sjukdomar, kronisk trötthet och svårigheter att gå ned i vikt.

Det är verkligen värt att testa. Boken rekommenderar att man börjar med att dricka en liter om dagen under en månads tid för att se förändringen. Utöver drinken äter du som vanligt, eller väljer att ersätta drinken med ett mål. Själv dricker jag nu en smoothie till frukost och håller mig mätt fram till lunch. Men pröva i några dagar, så får du se om du inte blir lite piggare och gladare.

Här är några råd.
Mixa din smoothie riktigt ordentligt. Minst 1 minut. Konsistensen ska vara slät, annars kan inte näringsämnena komma ut ur bladen.
Variera bladen och använd allt från bladkål (typ grönkål, kruskål, brysselkål) av olika slag till olika spirande små gröna blad. Helst ekologiskt, annars får du se till att skölja allt riktigt, riktigt noga.  På sommaren och våren kan du även använda maskrosblad, brännässla, svinmålla eller grodblad. 
Gör en liter direkt på morgonen. Den håller sig i kylskåpet och du kan dricka den som en måltidsersättning eller som mellanmål.

Pröva dig fram genom att blanda 
– Två nävar gröna blad (spenat, sallad, bladkål osv)
– En näve groddar eller skott
– ½ – 1 dl bär eller frukt
– 1 mogen avokado
– 1 tsk kokosolja
– ca 5 dl vatten
– valfri nyttig smaksättning – till exempel en bit rå ingefära, pressad lime el citron, vitlök eller olika kryddor som persilja, mynta eller citronmeliss.

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , ,

2 kommentarer till “En grön mirakeldrink för vår hälsa

  1. Låter jättegott…måste testas.. 🙂

  2. […] det en kort rapport om hur det går med mina gröna smoothies. I måndags berättade jag om boken Grönt för livet, som jag har läst och att jag efter det började dricka en liter grön smoothie om dagen. Förutom […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *