Relationsskolan lektion 4 – gräl

”En människa som mår bra har aldrig behov av att attackera eller förlöjliga en annan människa” skriver Kay Pollak i sin bok Att växa genom möten.

De orden har hjälpt mig många gånger. Jag är som många andra med mig, en person som gärna in i det längsta undviker konflikter. Om någon är arg på mig blir jag iskall och svettig på samma gång, huvudet blir tomt på kloka repliker och jag får en molande känsla av att JAG har gjort något fel. Så många gånger har jag tagit på mig skulden eller erkänt något fel jag inte har gjort, för att få slut på konflikten. Om jag hade kunnat tänkt klarare och inte varit riden av obehagskänslor hade jag troligen hanterat situationen bättre.

I våra relationer reagerar vi ofta med att fräsa tillbaka när vi blir attackerade. Om vi känner oss sårade, så vill vi såra tillbaka. ”Jamen du da! Du beter dig ju precis likadant som din pappa!” När vi blir insläppta att leva nära en annan människa, får vi i intimiteten även se varandras svaga sidor, varandras största rädslor och ömma punkter. Genom den gåvan vet vi även hur vi kan missbruka den. Vi vet var vi ska sticka för att det ska kännas mest.

ilska

Kom ihåg att du har ett ansvar när din partner attackerar dig. För ett gräl börjar inte med de första hårda orden, det börjar med svarsrepliken. Så ta ett djupt andetag.  Försök att känna dig stor, genom att tänka på att du har en människa framför dig som inte mår så bra. Istället för att sticka tillbaka, så tänk  ”Hur kan jag hjälpa dig att må bättre?”. Även om det är respektlöst av din partner att ösa sin frustration över dig, så kan du välja om du vill låta hans/hennes känslor såra dig eller inte.

Läs gärna vidare om Konsten att inte gräla.

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , ,

2 kommentarer till “Relationsskolan lektion 4 – gräl

  1. Pratade precis i denna stund om detta! Det som är så bra är att det verkligen är sant och det som är så svårt är att det precis som allt annat kräver mängder av övning. Jag fortsätter träna och även att vara förlåtande mot mig själv dom gånger det inte går fullt lika bra.

    Tack för insiktsfulla ord!

  2. Klokt skrivet Marie.
    Vi fortsätter att öva du och jag.
    Tack för ditt inlägg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *