Relationsskolan lektion 5 – vi talar olika språk.

Är du precis som jag en tankeläsare? Född till en märklig förmåga att kunna lista ut vad andra människor tänker och känner? Om din partner är tyst, så vet du att han/hon är irriterad på dig. Eller om han/hon glömmer bort att ringa under dagen, så kanske det handlar om att han/hon håller på att tröttna på dig.

Självklart är detta en riktig tankefälla. Huruvida det finns människor som faktiskt kan läsa tankar, låter jag vara osagt – men att du eller din partner skulle vara utrustad med den förmågan är inte så realistiskt.  För omvänt kan du inte förvänta dig att den du älskar ska kunna lista ut att du egentligen bara behöver en kram, eller att din irriterade tystnad beror på att du vill att han/hon ska be om ursäkt.

I vår vardag drar vi ofta slutsatser kring hur vi tror den andra tar emot och reagerar på det vi säger eller inte säger. När det gäller tankeläsning utgår vi däremot från att vi vet vad andra tänker och varför de beter sig som de gör. Man gissar vad någon tänker istället för att ta reda på hur det egentligen är och drar förhastade slutsatser särskilt om deras tankar kring dig. Det är inte heller ovanligt att vi börjar ställa krav på att omgivningen att de ska läsa våra tankar och tillfredsställa våra behov utan att vi behöver klargöra dem.

Fråga och berätta
I er relation för ni båda mer er två skilda språk. Hur man visar respekt, kärlek och omsorg är något vi har lärt oss av våra föräldrar och sedan finslipat genom våra egna erfarenheter i livet. Att din partner pratar ditt språk är inte en självklarhet. Han kanske visar sin kärlek genom att hålla om dig på kvällen och inte genom att köpa dig blommor. Hon kanske visar sin respekt genom att be dig om hjälp och inte genom att låta dig vara ifred.

Du kommer att vinna mycket på att fråga om det du inte förstår och berätta det du själv vill.  Pröva! Du kanske lär dig ett nytt språk på köpet!

uttrycker


Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , ,

1 kommentar till “Relationsskolan lektion 5 – vi talar olika språk.

  1. Så enkelt och SÅ svårt. Tack för tänkvärda inlägg om relationer!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.