Tre dagar med rawfood… eller råkost

I går berättade jag att jag hade inhandlad boken Rawfood – ett lättare liv på tre veckor av Erica Palmcrantz Aziz. Nu har jag inte köpt boken för att gå ned i vikt, utan helt enkelt för att jag var nyfiken på hennes tankar kring rawfood idag.

När jag var inne i hälsokostsvängen så kallades rawfood för råkost, men det var precis samma sak. Jag hade mer problem med min reumatiska värk på den tiden och blev bättre av råkost och att fasta ett par gånger per år. När jag inte orkade att fasta, eftersom att det är ganska påfrestande för kroppen och själen, tog jag mig något som kallades för frukt- och grönsaksfasta vilket i princip är det Erica pratar om i sin bok men med engelska termer att detoxa med rawfood. 🙂

Jag tycker dock att hennes rawfood innehåller relativt mycket frukt, vilket blir lite sockermastigt för mig som inte är van vi fruktsocker i stora mängder. Därför tänkte jag utföra ett lite experiment de närmsta tre dagarna. Jag ska prova rawfood… eller råkost under tre dagar, men dra ned på frukten. När jag tidigare frukt-  och grönsaksfastade vet jag att jag mådde riktigt bra och upplevde stora hälsoeffekter. Jag vet till och med att människor påpekade hur fin och rosig jag hade blivit i hyn. Det ska bli spännande och se om det känns likadant nu. Och så är jag nyfiken och se om det är möjligt, med minimalt med frukt om det går.

image

Erica rekommenderar att man trappar ned dagarna innan man börjar med rawfood och det kan jag hålla med om är en bra idé. Om du själv är nyfiken på att prova – dra ned på socker, mjölprodukter och kaffe några dagar innan. Själv har jag druckit mina gröna smoothies under två veckor och inte ätit mjöl- eller mjölk på länge, så det är bara kaffet som kan ställa till det för mig. Jag tänker därför unna mig grönt te istället, som innehåller en liten dos koffein.

Jag började min dag med ett glas ljummet citronvatten, för att det är basiskt hjälper kroppen att balansera syra/bas-balansen. Därefter en kopp grönt te och en mjuk, milt utrensande smoothie som innehöll följande:
1 selerisjälk
½ avokado
en liten bit banan
2 cm rå ingefära
2 nävar ärtskott
1 msk pressad citron

På hälsomässan testade jag en grön smoothie på mina kollegor, var av tre äter lchf och en är nykter sockerberoende. Den smoothien innehöll lite mango, men beskan i de gröna bladen och den sura smaken i citronen balanserade upp det söta så alla tyckte endast att det smakade fräscht. Och min nyktra sockerberonde vän kände inte att sötsuget blev igångtriggat.

Spännande. Experimentet fortsätter.

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather

Taggat , , , ,

3 kommentarer till “Tre dagar med rawfood… eller råkost

  1. Lycka till med ditt test och ha en fin början på veckan 🙂 Kram <3

  2. Låter härligt! Ska försöka med mer grönt och kanske även en morgondrink. Lycka till Maria! Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *