Har du en god självkänsla?

Att tycka om sig själv oavsett vem man är och gör – är att ha en god självkänsla. Då kommer nedanstående påståenden på posten. Öva dig i att känna dessa påståenden – använd dem som affirmationer och sträva efter att känna så.

Jag tar ansvar över mina val, mitt liv och min framtid
Att ta ansvar innebär att inse att du har möjlighet att välja hur du vill leva ditt liv och hur du vill känna och må. Det innebär att du aktivt försöker hitta lösningar på dina problem eller försöker vända ett misslyckande till något positivt. Du känner dig inte längre som ett offer, utan ser möjligheterna.

Jag känner förtroende för att jag klarar av det jag vill uppnå
Du vågar sätta mål, för du vet att du uppnår dem. Du känner heller inget behov av att skjuta upp saker på framtiden eller ta itu med dem först när du är smal, frisk eller har en stabil relation.

Jag värderar, bekräftar och uppskattar mig själv
Om du bekräftar dig själv och känner dig bra, har du inte längre lika stort behov av andras ständiga bekräftelse. Du känner dig trygg i den du är och i vad du gör.

Jag tar ansvar över min hälsa och mitt välmående
Att ta ansvar över sin hälsa är att prioritera saker du vet du mår bra av. Det behöver inte innebära att du tar dig till gymmet, utan att du till exempel säger nej till övertid ibland, sover ut emellanåt, prioritera dina måltider och ger själen det den behöver, som en god bok.

Jag sätter sunda gränser för mig själv och mot andra
Det är viktigt att kunna säga nej till omgivningens krav och det är också bra att kunna sätta gränser inför sig själv. Att säga nej till festen för du vet att du bara vill vara hemma i soffan i mysbyxorna eller att avstå en kanelbulle för att du vet att du mår bättre på sikt.

Jag ser till att njuta av att göra roliga och positiva saker
Om du har bra självkänsla gör du saker du vet fyller på energin och du njuter av att göra det.

Jag kan ta emot vänlighet, hjälp och gåvor
Tacka och ta emot när någon säger något snällt eller ger dig en present. Det är sårande för den som ger om du skojar bort det eller inte tar emot presenten. Det är viktigt att öva på att ta emot.

Jag bryr mig om andra och ser aktivt till att mina medmänniskor har det bra
Denna punkt kommer längst ned på listan därför att många av oss har en förmåga att sätta den först. Vi går runt och tänker så mycket på vår omgivning att vi glömmer oss själva. Men att ha en god självkänsla innebär att du har kraft och energi över till andra.

Ur boken Helhetsmetoden av Maria Helander och Cathrine Schück

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , , , , ,

2 kommentarer till “Har du en god självkänsla?

  1. Lika klokt skrivet som alltid! Ska köpa eran bok! 🙂

  2. Tack Frida! Roligt att du vill ha vår bok. Hoppas du får glädje av den.
    Varma hälsningar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *