Idag ska du få recept på julens godaste pepparkakor – utan mjölkprodukter och gluten, med naturligt socker. Trots detta är de spröda och himmelskt goda.
Ingredienser till två plåtar:
1 och ½ dl kokosfett
3 tsk pepparkakskryddor
1 nypa havssalt
3 dl mandelmjöl
½ dl kokosnötsmjöl
½ dl hasselnötsmjöl
½ dl agavesirap
2 äggvitor
- Smält kokosfettet i en kastrull tillsammans kryddorna, agavesirapen och saltet och låt sedan svalna en smula
- Vispa äggvitorna hårt
- Blanda mjölerna i en bunke och tillsätt kokosfettblandningen och rör ned.
- Rör sedan försiktigt ned äggvitorna och blanda runt ordentligt.
- Lägg plastfolie över degen och ställe den i kylskåpet över natten
Nästa dag:
- Sätt ugnen på 200 grader
- När du kavlar ut degen gör du det mellan två ark plastfolier. Degen är inte lika elastisk som en vanlig pepparkaksdeg, så det är lite pyssligt att få av degen från plastfoliet när den är färdigkavlad. Jag mjölade en träskärbräda med kokosmjöl som jag la den tunna färdigkavlade degen på innan jag stansade ut kakorna.
- Grädda kokorna i ca 5 minuter i mitten av ugnen.
- Lägg sedan alla kakor på en plåt, sänk ugnen till 50 grader och ställ in plåten igen med ugnsluckan en aning på glänt.
- Torka kakorna i ca en timme.
- Om du kan låta bli att äta upp dem på en gång… så föreslår jag att du fryser ned dem och ta r upp allteftersom så är du säker på att de är färska.
by
Men fantastiskt! Glutenfria pepparkakor… Blir så glad så jag brister ut i julsånger. 🙂
[…] i veckan som idag blev till både kex och kakor. Receptet på socker-, mjölk- och glutenfria pepparkakor hittar du här. Denna gång provade jag inspirerad av Birgitta Höglund att ha honung i degen istället för […]