Lucka 17 – nu ska vi alla vara glada… eller?

Rödkindande och förväntansfulla barn. Sprakande brasor, tända ljus och stillsam julmusik. Det doftar pepparkakor och alla är glada. Den idealiska lyckliga julen – där alla är snälla, varma och glada. Det finns något lockande och en tjusning i att sträva mot glädje och framför allt på julen.

Men ibland undrar jag om vi inte strävar för hårt mot lyckan. Och när det kommer till julen ligger vår förväntning på att även alla andra ska vara lyckliga. ”Så fort någon säger ’nu ska vi alla vara glada’ på julafton – så är det kört” säger en vän till mig. Som att om någon går runt och kräver att alla ska vara glada. Men det är inte så kul att någon beordrar en. Eller för den delen att man själv går och pressar fram glädje.

“Vi lever i en Lyckofascism”, som läkaren och Mindfulnessinstruktören Ola Schenström säger. Sökandet efter lycka gör att vi gör det vi kan för att slippa det som gör ont. Men det är okej att det ibland gör lite ont.

Jag har själv gått runt några dagar och varit ganska trött och låg. När jag i fredags var hemma hos min goda vän och hennes familj så sa hon ”Men Maria, du brukar ju själv säga att det är okej att inte alltid vara på topp.” Jag behövde bli påmind om det. Ibland tar krafterna slut, saker inte alltid blir som man vill eller så har man en ledsen dag. Och det är helt okej – även om det snart är jul.

Släpp kraven på dig själv och andra att vara glad. Det är helt i sin ordning om man känner sig låg. Det är själens sätt att berätta att du behöver ta hand om dig själv lite bättre.

Och du… det kommer bättre dagar.

glädjekrav

 

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , ,

4 kommentarer till “Lucka 17 – nu ska vi alla vara glada… eller?

 1. Ja, glädjekraven borde vi alla släppa så mycket vi kan.
  Och även de krav många känner, att de måste hålla en fasad utåt. Låta allt se bra ut utåt även om det inte är det.
  Tänk så mycket lättare allt hade blivit om alla var som de är och var ärliga mot sig själva med att de befinner sig i livet där de befinner sig, utan massa fasader. Så skönt det hade varit 🙂
  Ha en strålande måndag,
  Kram Lina

 2. Så sant som det är sagt.

 3. Det är verkligen sant!! Varför har man så höga ”krav” på sig själv! Man är någon till lags för att det är Jul!!
  Jag måste ta bort dessa ”glädjekrav” på mig själv!
  Tack Maria för att du delar med dig dessa underbara ord!!
  Ha en fin Måndag!!!
  Kram Kram / Hillevi

 4. Tack vänner för era fina tankar. Det är svårare att släppa på kraven utåt, med den där glada fasaden tycker jag. Undrar om det beror på att man inte vill göra andra besvikna eller om det handlar om att man inte vill släppa in folk i sitt allra innersta. Eller en kombination kanske…
  Varma kramar tillbaka!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *