Lucka 18 – 5 sätt att undvika julgrälen genom att skapa en smart dialog

“Förstår du inte vad jag säger?” hör jag kvinnan säga till sin man en sen eftermiddag på tunnelbanan. Båda är upprörda, men försöker att bromsa sina pulserande känslor av hänsyn till sina medpassagerare. Jag tittar djupare ned i min bok och försöker att låtsas som jag inte alls hör vad som pågår sätet bredvid mig. Varje ord de uttalar, formligen andas frustration. En argumentation som började spira i en alldaglig diskussion om var julhelgen skulle firas. Missförstånd, underliggande känslor och skilda önskningar – blev till anklagelser och irritation. Jag kramar hårt om bokens rygg för att inte avbryta och börja medla.

Hamnar du ibland i laddade diskussioner, när du egentligen inte har som avsikt att skapa osämja? Visst finns det massor av orsaker till att du vansinnigt arg, som känslor, tidigare erfarenheter eller kanske trötthet. Men många gånger kan vi undvika att hamna i grälfällan, genom att ta ansvar över våra ordval. Och genom att vara lyhörd för vad den andre egentligen försöker säga dig. 

Här kommer fem goda råd för att skapa en kreativ dialog under julhelgen, istället för bråk och gräl:

1. Aldrig, alltid. 
Dessa ord kommer gärna in för att förstärka något känslosamt vi vill säga till den andre. “Du tar aldrig ansvar” eller “Vi är alltid hos dina föräldrar”. Orden får den andra parten oftast att känna sig missförstådd eller anklagad. Välj ett annat ordval där du istället bjuder in till en dialog. “Det skulle underlätta för mig om vi delade mer på ansvaret” eller “Det känns som om vi har varit fler gånger hos dina föräldrar, jag skulle bli glad om vi kunde åka till mina denna gång”.

2. Varför
Ordet varför skapar ofta ett behov av att försvara sig. “Varför gjorde du så?” Använd hellre orden hur, vad, när eller var istället. “Hur kände du eftersom du valde att göra så där?”

3. Inte
Vår hjärna har en förmåga att hoppa över negationer. Istället för att säga “Tala inte så snabbt” uttryck istället vad som kan förbättras “När du blir ivrig, så tycker jag att du talar fort. Kan du tala lite långsammare?”

4. Måste
Ordet måste skulle jag personligen vilja stryka ur vår ordlista. Det uppfattas bara som något påtvingat och kväver vilja och lust. “Du måste tömma tvättmaskinen.” Säg istället “Kan du tömma tvättmaskinen?”

5. Men
Ordet men ger dubbla budskap och tar ofta udden av huvudsatsen. “Festen var trevlig, men du verkade sur.” Öppna istället för en dialog genom att ställa en fråga. “Jag hade trevligt på festen. Hur upplevde du kvällen?”

Slutligen – vi kommer mycket långt i en kommunikation genom att bekräfta den andras tankar och åsikter, även om vi inte själva håller med. Sammanfatta alltså vad den andre säger, så denne har en chans att rätta till missförståndet och känner att du gör ett ärligt försök att förstå. “Förstår jag dig rätt nu, att du vill att vi firar julen hos dina föräldrar, för att inte din mamma ska känna sig sårad? Finns det inget annat sätt att undvika det, så vi kan hälsa på mina i år?” Alltså ditt viktigaste redskap – bekräfta den andre innan du säger vad du vill. Lyssna med hjärtat och sök efter vad din vän önskar säga. Hen känner sig säkert lika frustrerad som du. 

Jag vet min vän – ibland blir man vansinnig över orättvisor, missförstånd eller den andres syn på saken. Men kom ihåg att kärlek inte handlar om att spela monopol eller vem som vinner flest gånger. Kärlek handlar om att vara lyhörd. Och vore det inte stort av dig – om du är den som föregår med gott exempel?

lyssna

Och hur gick det för paret på tunnelbanan? Jag önskar att jag hade kunnat svara på det, men slutstationen kom snabbare än deras försoning.

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , , ,

3 kommentarer till “Lucka 18 – 5 sätt att undvika julgrälen genom att skapa en smart dialog

  1. OJoojo….Kan jag bara säga Maria!
    För du har så rätt i allt detta! Det är inte lätt under Juletid…då man ska vara extra snäll mot varandra!! Tack för denna dags lucka!!! Kraaaaaaam / Hillevi

  2. Tack för alla dina fina, kloka ord. Tittade in idag för första gången på länge och läser ikapp på din julkalender. Just detta inlägg tar jag verkligen med mig och ska ha i bakhuvudet framöver. Tyvärr har jag varit allt annat än lyhörd i min relation de senaste veckorna på grund av mycket stress runt omkring mig. Jag är inte alls så som jag själv önskar att en partner och eftersom jag gärna vill behålla min älskling så är det nu dags för ändring och att jag blir mitt vanliga, glada och positiva jag som inte vrider och vänder på allt han säger. Tack för inspirationen!

  3. Ja usch vad svårt det är att inte göra ner den andre i en diskussion. Speciellt när man laddat oförrätter ett tag som sedan exploderar …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *