Julgotter – Dan före dopparedagen.

Julen är en härlig högtid för mig som älskar att laga mat och ta fram recept som både är goda och nyttiga. Förvisso äter vi sällan sötsaker här hemma nuförtiden, men det är ganska kul att göra julgodis utan socker, gluten och mjölkprodukter. För någon vecka sedan julbakade jag med min fina syskonbarn och då komponerade vi följande godis.

marsipangris

 

Mandelmassa
3 dl mandelmjöl
½ agavesirap
1 äggvita

Mixa ordentligt i en matberedare. Låt den vila en stund i kylen innan du delar klumpen i bitar, tillsätter ev karamellfärg och smaksättning. Min brorsdotter Susanna tillsatte några droppar violessans och lakritspulver, rullade små bollar som hon doppade i smält mörkchoklad. Otroligt gott!

dammsugare

 

Susannas dammsugare
I vår familj älskar vi Dammsugare och dessa blev helt klart godare än de vanliga man köper i affären. Och dessutom nyttiga! Kan det blir bättre?

1 sats mandelmassa (se ovan)
grön karamellfärg
100 gr mörk choklad

1 dl caschewnötter eller paranötter eller walnötter eller vad du tycker bäst om
1 dl mandelmjöl
1 dl riven kokos
2 msk kokosfett
2-3 msk kakao
arraksessens, eller punsch, efter smak
½ – 1 msk Agavesirap
1 dl gojibär
ev en gnutta vatten (om smeten blir för smulig)

  • kör nötter, mandelmjöl, kokos, kokosfett, kakao, essens och agavesirap i en matberedare till en jämn smet. Tillsätt gojibären och kör en kort stund till.
  • blanda mandelmassan med några droppar grön karamellfärg till lagom ljusgrön färg
  • smält chokladen i en skål i mikrovågsugnen
  • kavla ut mandelmassan och skär långa remsor. bredden på remsorna är beroende på hur stora damsugare du vill ha. Vi gjorde ganska små, ca 5 – 6 cm.
  • klicka ut en del av smeten i början på remsan och rulla in den i mandelmassan. skär av den remsan som blir över.
  • doppa ändarna i chokladen och låt dem torka på ett bakplåtspapper

ischoklad

 

Ischoklad
Godaste ischokladen är den gjord av riktigt mörk fin choklad, gärna med en 70% kakaohalt.

300 gr choklad
100 gr fin kokosfett (köpes i hälsokostaffären)

Förslag på smaksättningar – lite likör, pepparmyntsolja, lägg en nöt eller lite torkade blåbär i varje form, lakritspulver.

Smält chokladen i mikrovågsugnen. Rör ned kokosfettet och rör tills det har smält. Lägg ut ischokladsformarna på en bricka och klicka ut chokladen med hjälp av en sked. Låt de stelna i kylskåp.

Eller varför inte göra det gudomligt goda saffransskorporna. Jag gjorde en sats till första advent och de tog snabbt slut, så ikväll ska jag göra en ny sats att ätas tillsammans med pepparkakorna och glöggen till Kalle Anka. Kanske du ska göra dig en god tranbärsglögg med pepparkaksmuffins?

Nyttig och hälsosam mat ska vara enkel att göra. Hoppas att jag kan inspirera dig till njutbart, nyttigt och enkelt julgodis.

Om du vill ha lite mer inspiration – ge dig själv en inspirationskväll med mig. Under våren håller jag flera om Rawfood eller hur du lever vetefritt läs mer i vårens program.

Ha en skön dan före dopparedan!

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *