Vi lyssnar med autopilot

Igår när jag stod i omklädningsrummet på gymmet hörde jag två kvinnor prata. Den ena sa med tunn röst.
– Jag vet inte vad det är med mig. Jag känner mig så trött och ledsen. Den andra svarade snabbt
– Jamen, så känner jag också. Och jag gick till vårdcentralen och de tog prover på mig och det visade sig att jag hade lågt järnvärde. Men du vet jag kan ju inte äta järntabletter, eftersom det slår ut andra mediciner jag äter och (…)

Nu skonar jag er resten av hennes monolog. Den första kvinnan sa inte mer under diskussionen. Hon glömdes bort i ordströmmen om den andra kvinnans krämpor och elände. Det rev i bröstet på mig och jag hade lust att gå dit, titta den första kvinnan i ögonen och säga – Berätta för mig – hur mår du egentligen?

Har du tänkt på att många gånger i ett samtal så hör vi inte vad den andre säger, för att vi är antingen fullt upptagna med av att fundera ut vad vi själva ska säga eller så lyssnar vi på autopilot. Att lyssna på autopilot gör vi oftare än vi tror, särskilt med människor som vi känner väl. Då rationaliserar vi tiden och vårt eget tänkande genom att ha skapat oss en bild av vad den andre ska säga redan innan de har pratat färdigt. Vår hjärna hjälper oss alltid snabbt med att dra slutsatser, men ibland eller kanske ska jag till och med säga – allt för ofta går det för fort att dra dessa slutsatser. Pröva att lyssna med hjärtat nästa gång du pratar med något. Var närvarande och sök efter att förstå snarare än att bli förstådd.

lyssna

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , , , ,

1 kommentar till “Vi lyssnar med autopilot

  1. Tack för denna påminnelse – just vad gäller att lyssna klart på närstående. Att inte bilda sig en uppfattning om vad man ”vet” att de ska säga.
    En sak jag ofta tänker på är att väldigt många personer tänker på vad de själva ska säga under tiden den andre pratar, vilket leder till en total frånvaro av närhet utan bara fokus på vad man själv ska säga … Lite tragiskt …
    Tack än en gång för alla fina och kloka inlägg du gör.
    Ha en riktigt fin tisdag,
    Kram Lina

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *