Hör vilja och glädje ihop?

Jag fick ett givande och intressant inlägg av Jamila som kommentar på förra blogginlägget, som jag gärna vill fundera vidare kring.

”Nu tänker jag bara lite tvärtom. Man BÖR göra saker o ting man finner glädje av, saker som man VILL göra. Men vad händer om man inte vill göra det fast man är tvungen? Hur skall man förhålla sig till det utan att man tappar glädjen? Hmm, lite klurigt men jag hoppas du förstod min fråga. En annan sak, hör vilja och glädje ihop?”

Ja, hur ska man förhålla sig till saker som man inte vill göra, fast man är tvungen? Att känna att man måste göra något, kan suga energin ur oss, så vi tappar motivationen innan vi ens har börjat. Jag måste städa, skriva den där rapporten, ringa det där samtalet, hjälpa min vän att flytta, osv. Men jag vill absolut inte.

Det finns lite olika sätt att förhålla sig till måsten i livet. Att bara byta ut ordet måste till ordet vill, kan kännas som en osanning. Då kan vi ta det ett steg längre, genom att använda oss av vår rika fantasi. Du sluter ögonen en kort stund och föreställer dig resultatet av det du måste göra, t.ex ett rent hem, en färdigskriven, lysande rapport, att du lägger på luren efter samtalet eller din väns glädje över att ha fått hjälp med flytten. I bilden av resultatet kan du hitta motivation att ta itu med projektet. Du vill inte städa, men du vill ha ett rent hem. Du vill inte jobba, men du vill känna hur skönt det är att vara färdig med dina arbetsuppgifter.

Sen kommer vi inte ifrån att det är en av de skönaste känslor att ha klarat av något vi har dragit oss för. Det gamla ordstävet ”Överstånden vedervärdighet är bästa lycksalighet”, stämmer många gånger. Det är skönt att ha diskat av av våra ”måsten”.

Sen funderar du Jamila kring om vilja och glädje hör ihop. Jag ska inte utmana mig själv att svara ja eller nej på den frågan, för jag tror inte att det finns ett enkelt svar. I Livs fall, så var det ett sätt att söka reda på hennes egen drivkraft till att känna att hon har en vilja. Hon hade tappat bort sig själv och jag ville hjälpa henne att se att hon precis som alla människor har en egen vilja.

Om någon sa till oss att vi hade 10 minuter kvar att leva, så skulle de flesta av oss försöka fylla de minuterna med något som vi vill göra en sista gång. De flesta av oss skulle göra något som vi blir glada av, som att äta en god måltid, träffa dem vi älskar, ha sex, njuta av ett glas vin eller ligga i hängmattan. Ofta är vi så fokuserade på att ta hand om andra och sörja för vår framtid att vi glömmer bort vad som gör oss glada. Vill vi ha en bra framtid? Ja, självklart. Kommer det att göra oss glada? Det kan vi bara önska, för vi känner inte vårt eget framtida jag.

Vad jag försöker säga är att vi inte alltid kan förutsäga vår egen glädje. Vi kan sträva efter något för vi vill vara trygga, lyckliga och friska, men huruvida glädjen infinner sig är så beroende på många olika saker.

Så många gånger hör glädje och vilja ihop, men att säga att det alltid gör det vore fel.

Jag hoppas att jag har förstått din funderingar rätt Jamila? Och även om jag inte har något svar, så är det intressant att fundera kring.

Så tror jag… men jag har inte ensamrätt på sanningen. Den delar jag med er.

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat

2 kommentarer till “Hör vilja och glädje ihop?

  1. Tack för en värdefull & intressant förklaring/svar. Uppskattar det!

    Jag håller också, man kan inte förutsäga saker och ting i livet men ALLTID sträva efter att uppnå det!

  2. Väntar på en spännande uppdatering av bloggen!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *