Kreativ problemlösning med hjälp av färger och bilder

konkretiseringsladan

I mitt terapirum har jag en låda full med pennor, papper, färger och färgglada klistermärken. Det är min konkretiseringslåda. Den kommer fram när vi behöver arbeta på att göra saker tydliga, eller när ett problem behöver ses ur olika vinklar, eller när orden känns svåra att fånga. Då kan färger, bilder och symboler behöva ta över.

Jag använder gärna färger och symboler när jag arbetar. Lina och jag hade ett möte och då använde vi post-it-lappar i olika färger som vi skrev på och satte upp på min vägg. Det gjorde att våra tankar och idéer blev mer konkreta och plötsligt såg vi sammanhang.

wpid-IMG_20121230_231724.jpgDu kan pröva själv att använda bilder, symboler och färger för att ta fram din kreativitet om du har ett problem som du vill komma åt.

Plocka fram papper, färgpennor om du har klistermärken, bokmärken eller gamla tidningar som du kan klippa bilder ur mm.

Rita dig själv mitt på pappret eller om problemet handlar om ditt arbete, hälsa eller kanske bostadssituation så ritar du en symbol för det.

1. Till vänster om bilden ritar du problemet. Vad är det som tynger dig.  Det kan vara en känsla av oro, det kan vara pengabrist, stresskänslor, chefen – det som gnager inom dig. Oftast blir det fullt med saker här, eftersom vi sällan bara har en anledning till att vi vill ändra på något. Eller så blir det bara en sak.

2. Till höger om bilden ritar du nu hur du önskar att saker och ting var. Hur du skulle vilja må, eller hur saker var om problemet löste sig. Det kan vara glädje, rikedom, ett trivsamt arbete, hälsa eller någon dröm du har just nu.

3. Under bilden ritar du det du upplever håller dig tillbaka för att göra något åt problemet. Eller hinder som du stött på. Svårigheter. Det kan vara något konkret som brist på pengar eller något abstrakt som känslor eller självförtroende.

4. Ovanför bilden ritar du nu det du behöver göra för att lösa ditt problem. Det kanske inte känns självklart direkt. Då kan pappret behöva vila ett tag eller att du bryter ned problemet i smådelar och gör en ny karta för varje del av problemet. Men många gånger upplever vi att det finns några tydliga svar som kommer till oss när vi ritar. Kanske vi vetat det hela tiden, men när det får kontur är det lättare att ta itu med det.

Bilderna behöver inte vara tydliga för någon annan än dig. Tänk inte särskilt mycket när du ritar, utan gör det som dyker upp under tiden du gör det. Om du inte kan komma på några symboler, använd ord eller bläddra i tidningar tills du hittar en bild som fångar känslan du är ute efter. Klipp ur och klistra fast den bilden. Pröva dig fram.

Lycka till!

 

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , , ,

1 kommentar till “Kreativ problemlösning med hjälp av färger och bilder

  1. Tusen tack för det tipset! Absolut något för mig som gärna arbetar med färg, form och symboler.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *