Ibland får man jobba på att må bra

Godmorgon min vänner. Igår tog jag ledigt från bloggen. Dagen var så fullspäckad med både jobb och trevligheter att det inte riktigt fanns tid till att skriva några rader. Och jag behövde fylla på – för att kunna ge ut. När vintern och yttre press har knaprat i sig mina resurser känner jag själv hur viktigt det är att arbeta för att må bra. Välmåendet är ingenting jag tar förgivet så här i slutet på en ganska lång och stressig vinter, därför använder jag mig av DARK-metoden under hela vintern. Dagsljus, Aktivitet, Rörelse och Kost – för att må bra och vara glad hela vintern. 

En dag som igår kan då se ut så här: 
Dagsljus, vi behöver dagsljuset extra mycket denna årstid därför att vi är inomhus större delen av dagen. Det är viktigt att vi tar minst en 20 minuters promenad varje dag. Dagsljuset hjälper till att balansera de hormoner som får oss att sova på natten och vara pigga på dagen. Jag är ute runt en timme varje dag för att min lilla vovve behöver promenaden.

promenad

Aktivitet handlar om att vi behöver fylla på vår glädje och energi. När vi är trötta och  nedstämda eller stressade, minskar vi ned på de saker vi annars gör för att det är roligt och sitter kvar i tevesoffan. Även om vi helst vill dra täcket över huvudet ska vi göra precis tvärt om – vi ska se till att fylla på med roliga aktiviteter. För mig handlar det om att jag varje dag gör något bara för mig – som en stunds mindfulness eller att skriva dagbok. Och någon gång i veckan försöker jag se till att  träffa en vän, ta en fika eller som igår när jag och min väninna var på Dramaten och såg Ibsens ”Samhällets stöttepelar

aktivitet Rörelse behöver du bland annat under vinterhalvåret för att din kropp ska producera endorfiner som gör dig glad och tillfreds. Du behöver anstränga din kropp, svettas och kanske få lite träningsvärk dagen därpå. En rask promenad, en kväll med dans, yoga, ett träningspass, joggingtur eller det du tycker är roligt. Det är många saker min kropp och jag tycker är roligt och främst mår vi bra om vi tränar på morgonen. Därför går jag gärna upp lite extra tidigt och tar mig genom ett mörkt och snöigt Farsta till ett spinningpass på mitt gym.

wpid-C360_2013-02-22-09-32-49.jpg

Kost behöver vi noga med för att se till att vi får i oss alla mineraler och vitaminer vi behöver. Men också för att stabilisera vårt blodsocker så vi inte vårt humör åker berg-och dalbana genom dagen. Jag äter tre måltider om dagen och ibland något mellanmål. Dessutom tar jag kosttillskott i form av Omega 3, en mulitivitamin och nu även en extra dos antioxidanter med ett multipulver som jag blandar i en smoothie eller tillsammans med tranbärsdryck.

wpid-IMG_20121226_104614.jpg

 Ibland får man jobba lite för att må bra och det gör jag när omständigheterna är lite mer påfrestande. Med DARK-metoden kommer man långt, både i förebyggande syfte och när man redan är nedstämd eller deprimerad. Om du tycker att det är svårt att hålla ordning på DARK-medodens delar, kan du använda dig av mitt schema och kryssa i dag för dag. Det finns här som en pdf-fil. Jag har en schema på mitt kylskåp som påminnelse om att jag ska vara rädd om mig själv.

Var rädd om dig och fyll din dag med DARK. Ha en skön lördag.

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , , , ,

1 kommentar till “Ibland får man jobba på att må bra

  1. Jag vet egentligen allt du skriver om, men ibland är det jobbigt att ta sig i kragen och verkligen göra allt man mår bra av. Idag är det dock inte svårt. Vi har ett strålande väder i Götet, nästan vårlikt. Har redan gjort en massa här hemma och skall ut på en långpromenad efter lunch tänkte jag 🙂
    Önskar dig en fin dag och en skön helg 🙂 Kram <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *