Den provocerande lilla sojabönan

Det är så spännande hur mat kan provocera människor så mycket. Ät stekt bacon och ägg till frukost och du får onda ögon av dietister från gamla skolan. Laga maten i mikrovågsugnen och risken finns att Anna Skipper kommer och kastar ut den genom fönstret. Ät en sojakorv och sanna LCHF-anhängare oroar sig allvarligt över din hälsa. Maten vi äter idag har nästan fått en religiös underton – eftersom den antingen kan göra dig frisk eller dödligt sjuk. Men vi vanliga lekmän ställer oss självklart frågan – Vem ska man tro på?

Den provocerande lilla bönan
När Cathrine Schück och jag arbetade på att ta fram nya recept förra våren, sökte vi hitta olika alternativ till mjölkprodukter. Framför allt för att jag med mitt finska ursprung är känslig för mjölkprotein. Mjölk och grädde av nötter och frön, men också alla sojaprodukter blev ett självklart val för oss. Smakrika, nyttiga rätter för både laktos- och glutenintoleranta.

Men plötsligt hände något intressant. Vi blev medvetna om debatten kring sojabönan… eller debatt och debatt, snarare att det förekommer böcker, artiklar och framför allt en uppsjö av blogginlägg om hur farlig denna lilla böna är. Sojan ska innehålla växtgifter som ska skydda växten mot bland annan skadeinsekter och svampar, t.ex finns fytinsyra, som hämmar upptaget av viktiga mineraler för människan. Den ska även ge hormonförändringar hos små barn och innehålla lektiner som kan passera genom tarmväggen och orsaka en läckande tarm där proteinrester kan passera och orsaka allergier och autoimmuna sjukdomar. Vem vill utsätta sig själv eller sin familj för detta?

soja

Själv blev jag nervös, eftersom jag är uppfödd på sojaersättning istället för bröstmjölk och har ätit och druckit soja i alla former under hela livet. Så jag kavlade upp ärmarna och började ladda hem artiklar och vetenskapliga studier om sojabönorna. Det var mycket spännande det jag hittade.

Sensationsjournalistik
Denna lilla böna upprör människor både etiskt och av hälsoskäl. Men oavsett går det att hitta argument både för och emot. Vad jag däremot hade svårt att hitta så var det nya forskningsbelägg som pekade på att sojabönan skulle vara farlig för din hälsa. Och när vi tittar närmare på fytinsyra och lektiner som det varnas för, finns detta även i många sorters grönsaker, frukt och baljväxter i varierande mängd. Så varför sojan skulle vara extra hotfull kan jag inte hitta grund för. Kanske det grundar sig i en tidningsartikel  i tidskriften Nexus, som enligt sin egen hemsida, vill belysa konspirationer, miljö, historia och uråldriga mysterier, sinnet, UFO:n, det paranormala och oförklarliga. Tidningen förklarar att det under 1980-talet uppträdde oroväckande många fall av för tidig bröstutveckling  hos småflickor i Puerto Rico och Nexus hävdar att det var på grund av soja. Det är dock inte sant, för den vetenskapliga artikeln som man hänvisar till fritar soja från skuld eftersom 50% av fallen inte hade konsumerat soja. (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed?term=11017896)

Men kanske var det på grund av dessa otäcka påståenden som sojan fick sitt dåliga rykte. Jag vet inte.

Vad jag vet är att jag håller mig till ekologisk soja och soja som inte är genmanipulerad. Märket Alpro har inga GMO sojaböner. Jag kommer även fortsättningsvis att äta soja och mår som en prinsessa. För dig som inte litar på mitt ord kan jag rekommendera läsning av Med. doktor och toxiolog Pernilla Berg http://web.veganlife.se/kostrad/protein/sojabonan eller Nutrionist Anki Sundin http://ngruppen.blogspot.se/2011/05/soja-halsosamt-eller-inte.html

Som jag alltid hävdar ska man äta det man själv känner att man mår bra av. Och är du orolig över att äta soja, då ska du låta bli. Jag är inte det minsta sugen på att starta en debatt för eller emot, jag vill enbart berätta varför jag kommer att fortsätta att äta sojabönor.

Men det finns många goda alternativ till mjölk och grädde. Har du prövat mandelmjölk? Cashewgrädde? Eller den ljuvliga solrosfrömjölken.

2 dl solrosfrö
6 dl vatten.

Mixa de torra solrosfröna till mjöl. Tillsätt vatten och mixa under några minuter. Om du vill ha den extra slät använder du en nötmjölkpåse.

solrosfrömjölk

 

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , , , ,

1 kommentar till “Den provocerande lilla sojabönan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *