Att förstå sina begränsningar och känna sina styrkor.

Jag funderar ofta kring ordet empati. Det är en egenskap som jag uppskattar hos mig själv och som är nödvändig för mitt arbete. Det är den förmågan som gör att jag kan känna mina patienters eller vänners sorg, eller förstå varför de väljer att göra, tänka eller känna på ett visst sätt.

Empati är förmågan att vara medveten om andra personers känslor. Att kunna leva sig in och känna medkänsla. Empati är en psykisk förmåga att förstå och känna med andra, vare sig jag håller med eller inte.

De flesta av oss känner empati för varandra och det är också den känslan som gör att vi inte skadar någon med flit. Men en spännande sida av vår empati är att vi sällan känner empati för oss själva. Vi kan tycka fruktansvärt synd om oss själva, när vi blir tvungna att gå till jobbet fast vi är förkylda och har sovit dåligt. Eller uppleva att det känns orättvist när vi för tredje gången i rad får plocka ur diskmaskinen och maken inte har erbjudit sig att göra det. Men att tycka synd om är inte empati.

När vi har självempati har vi lättare att nå ett mål. För vi förstår våra begränsningar och känner våra styrkor. Vi peppar oss själva istället för att klanka ned på oss.

Tid
Vikten av att ge dig själv tillräckligt med tid till ett mål, ett projekt eller att lyckas med något. Men också att avsätta tid till dig själv, för att göra saker du mår bra av.

Lyssna på dina behov
Stanna upp då och då och lyssna in dig själv. Ibland är det lätt att du ser till dina kortsiktiga behov, istället för att lyssna in vad du behöver på sikt. Du kastar dig över godisskålen för att du har ett sug, istället för att prioritera behovet av att få en bättre hälsa. Att vara självempatisk är att veta om ditt sug och kunna välja om du vill må bättre nu eller sen.

Acceptera dina brister
Vi är inte annat än människor. Med brister, dåliga sidor och vi gör misstag gång på gång. Vi behöver bli lite mer varsamma mot oss själva och inte använda stränga rösten eller slå på oss själva för att det inte går som vi har planerat.

Ärlig
Kanske en av de svåraste punkterna; att vara ärlig mot sig själv. Ibland är det skönare att gömma sig bakom en halvsanning, en lögn eller bortförklaring. Du förtjänar sanningen, även om den ibland svider.

självmedkänsla

 

Visa dig själv empati – förståelse och medkänsla.

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , ,

1 kommentar till “Att förstå sina begränsningar och känna sina styrkor.

  1. ja så är det ju
    jag gillar din blogg o även den med stress

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *