Den ljuvliga doften som sprider sig i köket när ädelostmuffinsen står i ugnen kan få det att vattnas i munnen på den mest svårflirtade gourmanden. Dessa matiga muffins tillhör ett av Cathrines och mina favoritrecept! Dels är de lätta att variera, dels är de så användbara: antingen som tillbehör till någon god soppa eller som ett nyttigt mellanmål efter träningen. Du kan frysa in dem och låta dem tina upp i matlådan eller träningsbagen, för de är lika goda kalla som varma. I vår kokbok Aldrig mera banta bakar vi dem med getost.
Vi väljer gärna att göra receptet både gluten- och laktosfritt. Men du kan själv välja om du vill byta ut ädelosten mot en vanlig riven hårdost, till exempel cheddar eller västerbottensost, och sojagrädden mot vanlig grädde.
12 muffins
1 klick smör till muffinsplåten
1 dl smulad ädelost
1 och ½ dl riven ost
1 dl sojagrädde (kan bytas ut mot vanlig grädde)
10 ägg
½ hackad purjolök
3–4 hackade soltorkade tomater
lite salt och peppar
- Sätt ugnen på 175 grader och smörj en muffinsplåt ordentligt med smör.
- Häll ned osten i en bunke och tillsätt sojagrädden. Rör om ordentligt så att osten blandas med grädden.
- Tillsätt ägg, purjolöken, soltorkade tomater, lite salt och peppar. Blanda om väl.
- Häll i formarna och ställ in i mitten av ugnen i ca 20 minuter eller tills muffinsen har fått fin färg.
Mmmm, dom skulle jag kunna tänka mig att äta till frukost nu 🙂
Åh, det verkar jättegott! Får göra dem till pick-nicken på Valborg 🙂
Tack Maria!