Depression gör ont

Psykisk ohälsa är en av de vanligaste orsakerna till att man sjukskriver sig idag, närmare fyra av tio. Och det är främst unga kvinnor det drabbar.

När nedstämdhet övergår i depression
Att vara nedstämd och ledsen  är nästan alla alla människor i kortare perioder i sitt liv. Men när nedstämdheten övergår i längre än två veckor, övergår nedstämdheten till depression. Det är vanligt är man känner svår sorg, skam, ångest och panikångest, stor trötthet och brist på initiativförmåga, självkritik och brist på självförtroende. Det kan också kännas hopplöst att kämpa för saker som annars skulle vara självklara, eller att försöka bli bättre. Man får svårt att sköta sina vardagssysslor som att gå till jobbet, städa, laga mat eller sköta sin egen hygien.

Det är vanligt att det är svårt att sova på natten. Maten smakar inte längre och man tappar lusten för sex. Det är också svårt att koncentrera sig och fatta enkla beslut. Att njuta av en bok eller rolig film, känns inte lika bra längre.

Det är vanligt med självmordstankar och att man tycker att livet känns helt meningslöst. När man känner så är livet väldigt tungt och det är viktigt att söka hjälp. Läs mer här om vad vi kan göra när livet är för tungt. 
depression

Lättare depressioner kan du bota på egen hand, vilket jag kommer att skriva mer om imorgon. Svårare depressioner kan behöva mediciner eller psykoterapi, eller en kombination av dessa. Det viktiga är att veta – att även om livet känns totalt meningslöst så går det att bli frisk!

Att stå bredvid
Att vara nära anhörig till någon som är deprimerad är tungt. Kanske du får höra samma ledsamma ramsa om och om, eller så blir du utsatt för personens ilska. Du försöker göra allt du kan för att underlätta, lyssna eller trösta, men inget du gör tycks muntra upp eller hjälpa. Kom ihåg att den som är deprimerad är sjuk. Du kan inte bota den du älskar och det är heller inte ditt fel att personen har drabbats – även om denne säger det till dig.

Vad du kan göra är att stödja den drabbade i processen att söka läkarvård eller hjälp hos en terapeut. Du kan även försöka se till att försöka låta livet gå på som vanligt, med både rutiner och små vardagliga nöjen. Den deprimerade kommer inte själv att vilja gå med på bio, ta en promenad eller hyra en film. Föreslå trots allt och ge inga skuldkänslor inte om du inte får gensvar.

Låt heller inte ditt liv stanna upp och kretsa kring den deprimerade. Gör saker som du trivs med utan dåligt samvete och kom ihåg att du behöver glädje, kraft och energi för att vara ett bra stöd. Du behöver inte dela mörkret som din anhörig upplever.

Att vara barn till en deprimerad
Det vanliga är att vi försöker hålla saker hemliga för barnet och låtsas som att allt är vanligt. Men barn, liksom vuxna, har behov av att tala om det och ställa frågor och få svar om mammas eller pappas depression. Barn är lyhörda och märker att något är fel, vilket bara blir svårare för barnet att hantera om den vuxne inte förklarar vad problemet är eller kanske till och med förnekar att problemet finns.

Berätta på ett enkelt sätt vad som har hänt och vad som kommer att hända. Man behöver inte berätta allt, men det man berättar ska vara sant. Också förtydliga att det inte är barnets fel att man mår dåligt. Läs mer: Att vara förälder och må psykiskt dåligt.

Bra sidor att läsa mer på www.1177.se och depression.se

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , ,

2 kommentarer till “Depression gör ont

  1. Tack för att du skriver om det här så viktiga ämnet. Kram <3

  2. Tack Pirjo för att du läser min blogg och sprider det vidare!
    Stor kram till dig denna härliga soliga söndag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *