Behandla dig själv – som du behandlar andra.

Igår fick du i uppgift att affirmera omtänksamhet. Jag tror att du redan hyser en omtänksamhet mot andra, men som du märkte handlade affirmationen även om en omtänksamhet mot dig själv. Jag vill att vi stannar en stund och reflekterar kring ordet omtänksam. Vad betyder det för dig? Vad innebär det att du är omtänksam mot dig själv?

Omtänksam betyder att vara hänsynsfull, mån om och uppmärksam mot en person. Det är något vi stävar efter att vara mot människor vi bryr oss om och många av oss är även hänsynsfulla mot alla omkring oss, kanske även de vi inte känner. Jag blev fostrad i ett varmt religiöst hem, där devisen är att vi ska vara vänliga och omsorgsfulla mot alla människor. Tanken är underbar. Att behandla andra som vi själva vill bli behandlande. Det finns en liten risk i detta och det är att vi lätt glömmer bort hur vi själva vill bli behandlade. Om jag är fullkomligt upptagen med att lyssna in andras känslor och viljor, så hinner jag inte fokusera på mig själv. Min röst försvinner i bruset av alla andras röster. Det var vad som hände med mig. Jag kunde vara så fokuserad på att göra andra glada eller inte störa eller ställa till besvär att jag helt glömde bort mig själv. Som när jag vid ett tillfälle satt och filade en avbruten nagel på tunnelbanan och plötsligt kom på att ljudet kanske stör någon av mina medpassagerare. Så jag slutade genast och bet av nageln istället.

Var jag omtänksam mot mig själv i strävan att vara omtänksam mot andra? Nej, knappast. Jag visade mig själv varje dag att mitt välbefinnande var mindre värt än alla andras. Den inställningen är dränerande för självkänslan. Därför fick jag börja att öva på att vara hänsynsfull mot mig själv. Vända på devisen och sträva mot att behandla mig själv – som jag behandlar andra.

Hur kan du vara omtänksam mot dig själv idag? Fundera kring vad du skulle vill göra för din bästa vän eller din älskade. Se till att göra det mot dig själv idag. Se till att denna dag är en dag då du är mån om ditt eget välbefinnande. Hänsynsfull mot din önskan. Omtänksam.

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *