”Men det är ju så nyttigt att äta grädde…”

Kostrådgivaren och författaren Anna Hallén skrev ett sådan intressant inlägg på Facebook idag som jag vill dela med mig av.

”Vi är ibland oerhört duktiga på att svälja kameler och rata mygg.

Rotfrukter är tabu men grädde är ok. Ofta samma mängd socker. ”Jamen grädden är fetare” Sant, men smält smör på dina rotfrukter då (Jag tror snarare att grädde är ”godkänt” och rotfrukter är det inte. Samt att den som godkänd det hela från början gillar grädde bättre…)

Vi bakar med sukrin och stevia för socker är tabu. Vi väljer nyuppfunna laboratoriumskapade processade vita pulver för att undvika socker. Vi lurar vårt hormonsystem med kolhydratfritt sött, vilket skapar STRESS! Samtidigt njuter vi av mörk choklad med 20-30% vitt socker per hundra gram.

Klart du ska njuta av grädde och mörk choklad. Det är absolut inte det jag säger. Men om din kropp tål det så kanske du, när du ska baka, klarar av lite lite vanligt socker? För vi ska ju baka oerhört sällan i alla fall.För hundra år sen åt vi 4 kilo socker per år, idag 48! Kanske kan vi gå tillbaka till 2-3 kilo per år… för vad händer om vi byter ut de söta mot nyheter för kroppen?

Kanske tål din kropp en morot med smör på ibland, om du samtidigt väljer att minska lite på grädden?”

 

Anna säger något viktigt här. Hon beskriver något som vi gör gång på gång – för att  få skydda vårt eget ätbeteende. När jag var på hälsohemmet Masesgården såg jag precis samma sak, fast där åt man frukt och bröd i mängder – för det är ju nyttigt, även fast det innehåller samma mängd socker som vanligt hederligt blandgodis.

Vi skyddar vårt ätbeteende. Byter ut det vi ”farliga” till något ”nyttigt” för att få fortsätta med vårt missbruk. Precis som en rökare tar ett nikotinplåster. Hjärnan vill ha socker för att döva dina känslor – alltså hittar du listiga sätt att tillföra dig själv det. Istället för att ta itu med roten till ditt ätbeteende. Istället för att våga för ett ögonblick stanna kvar i suget och upptäcka vad som gömmer sig bakom ditt beteende.

Stanna upp och fundera på varför du äter. En kvinna på min utbildning sa ”Men jag måste ju äta en kvällsmacka annars kanske jag blir hungrig under natten.” Vi lever stillsamma, skyddade liv, men äter som om vi arbetade som skogshuggare. Stanna upp och fundera över om du känner dig hungrig eller om det bara är ett sug. Suget finns där av en anledning. Kanske du har det tråkigt, är ledsen, känner dig ensam eller trött. Ta itu med känslan istället för att döva det med socker.

– Stanna upp en kort stund när du är på väg att äta
– Tänk efter om det är Hunger eller Sug
– Omvärdera den känslan du har
– Pröva ett nytt beteende och ta hand om känslan istället för att äta bort den

stop

 

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , , , , ,

1 kommentar till “”Men det är ju så nyttigt att äta grädde…”

  1. Ja så sant. Men, i situation är det så enormt svårt! Varje dag är en kamp. Tack för dina ord i svåra situationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *