Torsdag – Lagomveckan

Torsdagen bjuder på välsmakande vardagsmat – som kombinerar – enkelt, gudomligt gott och nyttigt! Som en fin  belöning för att du har ”fastat” under två hela dagar. Till torsdagskvällen gör du en lasagne som även räcker till fredagens lunch!

Frukost: Getostomelett (samma som tisdagen)
Lunch: Wasabilax med sallad
Middag Vegetarisk lasagne

wasabilax

Wasabi är en japansk pepparrot, som vi oftast förknippar med sushi. Tycker man om den eldiga smaken i vanlig pepparrot, så älskar man wasabi. Jag blandar ofta den limegröna pastan med  majonnäs och använder som en sås till sallad eller olika fiskrätter. Här tillsammans med rökt lax, blir resultatet en krämig och läcker rätt som jag brukar servera till en fräsch sallad.

Wasabilax 2 portioner
200 g kallrökt lax
2 msk majonnäs
1 msk sojagrädde
hälften av dillen grovhackad
½ -1 tsk wasabi (beroende på hur stark du vill ha rätten, smaka dig fram)

Serveras till grönsallad av isbergsallad, ett par cm purjolök, gurka, en tomat, en halv paprika, en champinjon.
Samt 2 msk olivolja över salladen och lite örtsalt.

  • Strimla laxen
  • Blanda ihop majonnäs och sojagrädde med wasabi i en skål och tillsätt den strimlade laxen
  • Rör i den hackade dillen
  • Servera till grönsalladen

lasagne3

Vegetarisk getost och chililasagne 
Den här lasagnen gjorde jag till Cathrine Schücks och min kokbok  Aldrig mera banta. Den var redan då utan gluten och mjölkprodukter, men med en het köttfärssås. Den blev så älskad av våra läsare, att vi fick önskemål om att göra en vegetarisk lasagne vilket vi gjorde till vår kokbok som kommer i december. Då lagar vi den med tofu, men här tillagar jag den med Quorn. Så redan nu får du en unik försmak på Cathrines och min kokbok. OBS – nu är denna lasagne till 4 personer, så du delar den i fyra delar när den kommer ur ugnen och sparar även i matlådor till morgondagens lunch.

4 portioner
Quornsåsen
600g (två påsar) Quornfärs
1 msk olivolja
1 hackad lök
3 stora skivade champinjoner
1-2 vitlöksklyftor
1 msk tomatpuré
en burk krossade tomater
1 dl sojagrädde
chiliflakes

Getostsåsen
2 dl sojagrädde
200 gr getost
Vitpeppar

1 squash
50 gr riven parmensan

  • Sätt ugnen på 200 gr
  • Hetta upp en panna med olja och bryn den hackade löken, champinjonerna tillsammans med vitlöken. Tillsätt quornen när löken har fått färg och fräs blandningen tills  den är gyllenbrun och löken är mjuk.
  • Tillsätt tomatpurén, tomatkrossen, salt, peppar och chiliflakes.
  • Häll i sojagrädden och låt blandningen sjuda ett par minuter medan du gör getostsåsen.
  • Såsen gör du enkelt genom att hälla grädden i en kastrull och smula ned getosten. Låt blandningen få sjuda i ca 5 – 10 minuter tills den har fått en lite tjockare konsistens. Krydda med lite vitpeppar
  • Tag en osthyvel eller potatisskalare och hyvla långa plattor av squashen.
  • Fyll en ugnsfast form med hälften av quornsåsen och täck ytan med squashplattorna. Häll på resten av quornsåsen och täck åter med squashplattor. Häll nu på getostsåsen.
  • Sätt formen i ugnen i ca 30 minuter tills lasagnen har fått en fin färg.
  • Servera med lite av grönsalladen.

lasagne1

Eftersom du gör lasagne för 4 personer, är tanken att det även räcker till lunch imorgon. Så får du njuta av denna goda rätt ännu en dag och slipper laga lunchen imorgon. lasagne

Frukost: 353 kcal
Lunch: 537 kcal
Middag: 601 kcal
Kaffemjölk/soja: 90 kcal
Summa: 1581 kcal

Utförlig kaloritabell Torsdag

Under torsdag är det även dags att handla för fredag – söndag Inköpslista2

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *