En mycket viktig metall

Idag vill jag berätta om en mycket viktig metall som få vet om hur nyttig den är för vår hälsa. Jag fick en mycket intressant artikel av min svägerska, där forskare och docent Rune Eliasson beskriver hur man kan förbättra sin hälsa avsevärt med metallen magnesium.

Det visar sig att magnesium är mycket viktigt för ditt immunförsvar, för att du ska hålla dig frisk och för att dina ben ska vara starka och musklerna ska kunna arbeta som de gör. Men också för att ditt centrala nervsystem ska fungera som det ska göra. Om du har en lätt till måttlig magnesiumbrist kan ett antal saker hända, du blir håglös eller trött, får difus huvudvärk, muskelkramper och krypningar i benen. Du kan även råka ut för oregelbunden hjärtverksamhet och ett nedsatt immunförsvar.

Men spring inte till doktorn och be att få det bekräftat, för det går inte att mäta magnesiumbrist i ett vanligt blodprov. Dessutom är många läkare inte särskilt skolade i just magnesiumets välgörande verkan. Om du söker för oregelbunden hjärtverksamhet är det få läkare som misstänker magnesiumbrist, menar Rune Eliasson.

Så varför får vi magnesiumbrist? Mineralhalterna i våra livsmedel har sjunkit dramatiskt under många år. Det industriella jordbruket utarmar våra jordar och våra livsmedel. Men det finns andra orsaker till bristen på magnesium, till exempel om du har problem med dina tarmar så som Crohns sjukdom eller lider av långvarig diarré. Även om du är diabetiker eller din kropp har utsatts för stor påfrestning via stress, medicinering, alkohol eller hård träning.

Ett annat tecken på magnesiumbrist kan vara sömnlöshet. Magnesium har en lugnande effekt på nervsystemet vilket förbättrar sömnkvaliteten. Det minskar även överskott av kortisol vilket kan hindra god sömn. Calcium hjälper muskeln att kontrahera sig medan magnesium hjälper muskeln att slappna av. Utan magnesium kan musklerna således inte slappna av.

Men innan du rusar till apoteket och köper ditt magnesium – vill Rune och jag höja ett varningens finger. Många av de magnesiumtillskotten som säljs idag är verkningslösa. Magnesiumoxid eller magnesiumhydroxid, som de flesta apotek säljer, upptas inte av kroppen menar Rune.

 

Jag har fått tips om ett magnesiumpreparat som innehåller det finaste magnesiumsorterna, gjord av spenat och som tillsammans med C-vitamin optimerar upptaget. Du kan beställa produkten här på sidan greatlift.se

magnesium

Om du inte vill ta tillskott så hittar du magnesium i råa icke-upphettade eller icke-rostade pumpakärnor, mandlar och cashewnötter samt kokt spenat, mangold, lax och hälleflundra.

Referens:
2000-Talets Vetenskap, nr 3/012.
greatlife.se

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , , , ,

4 kommentarer till “En mycket viktig metall

 1. Väldigt intressant! Jag har svår migrän och läkaren har skrivit recept på Emgesan 250mg(magnesiumhydroxid). Jag har ätit det ganska länge men inte märkt större effekt. Varför är preparatet du föreslår bättre?

 2. Jättebra att du frågar Elisabeth! Enligt forskare Rune Eliasson tas magnesiumhydroxid inte upp av kroppen. Preparatet är mycket billigt att tillverka, därför används detta och läkarna har ingen skolning i detta. Jag citerar ur artikeln som refereras ur ovan:
  ”Enligt Rune Eliasson är det i princip bortkastat att inta magnesium i form av magnesiumhydroxid eller magnesiumoxid. De tas nämligen nästan inte upp alls av kroppen. Ger man en patient 350 mg magnesiumhydroxid blir upptagningen nästan noll.
  – Tyvärr är det så att de flesta supplement som finns på hyllorna innehåller magnesiumhydroxid eller magnesiumoxid. Det centrala här är magnesiumjonen.. Om man inte kan få fria magnesiumjoner i kroppen har magnesium inte någon effekt. Magnesiumoxid, magnesiumhydroxid och magnesiumkarbonat har väldigt låg biotillgänglighet.”

  Just preparatet Emgesan nämns i artikeln tillsammans med Magnesium Recip, som dåliga preparat.

  Kanske värt att prova det märket jag föreslår, bara för att se om det gör skillnad?

  Lycka till!

 3. Precis detta tillskott, ifrån just detta märket, är det som jag och min sambo äter dagligen och har gjort i snart ett år tillbaka.
  Det har hjälpt mig otroligt mycket! Och det är lite läskigt, men coolt, hur jag emellan två perioder med magnesium (om vi inte hinner beställa en ny laddning innan den gamla tar slut) kan känna sådan skillnad i kroppen. Det tar inte många dagar utan så kommer krampen i vaden tillbaka och jag känner mig allmänt trött och hängig.
  Så detta är något jag tänker fortsätta med! 🙂
  Vill också tacka för en bra blogg.
  Ha en fortsatt fin kväll 🙂
  // Lina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *