Frisk och pigg med ingefära

Jag försöker skapa en ingefäratrend. Hittills har det gått ganska bra. Jag bjuder mina klienter och kollegor på ingefäradryck och spetsar nästan all mat med lite riven ingefära. Härom dagen kom en av mina klienter och berättade att hon hade en förkylning på gång ”Men det kanske beror på att jag har haft slut på ingefära och inte har druckit ingefäravatten på några dagar.” Ja vem vet? Men en sak kan vi konstatera – ingefära är en fantastiskt rot som har massor av goda egenskaper du kan behöva under hösten och vintern. Så gör som jag och många av mina läsare, klienter och vänner – ta en flaska vatten, riv en ordentlig bit ingefära ned i vattnet och lägg ned några skivor ekologisk citron.  Drick vattnet under dagen och känn dig frisk, fräsch och pigg hela dagen.

ingefära

Eftersom ingefära ursprungligen kommer från Asien återfinner denna rot både inom Ayurvedisk och Kinesisk medicin. Inom västvärden känner man till sedan länge att ingefära har både antiinflammatoriska och blodförtunnande egenskaper, tack vare ett ämne som påminner mycket om acetylsalicylsyra (det verksamma ämnet i t.ex Treo).

Den färska roten fungerar som kramplösande och har traditionellt använts vid kolik, gasbildning och andra matsmältningsproblem och även illamående och åksjuka. Ingefära är också värmande genom att den sätter fart på blodcirkulationen. Och som de flesta använder ingefära idag i sina huskurer som ett förkylningsmedel eftersom den är kramplösande på luftvägarna, slemlösande och bakteriedödande. Det finns även forskning som visar att ingefära sänker blodfetter, blodsocker och det dåliga kolesterolet. I relativt nya amerikanska undersökningar har man upptäckt att både färsk och torkad rot minskar ledsmärtor och ökar rörligheten i lederna, att ingefära är antiinflammatorisk.

I dessa förkylningstider, så vräk på med ingefära – i teet, i matlagningen, vattnet du dricker eller om du gillar den starka smaken kanske du kan tugga på en bit rå rot (men då får du vara beredd att svettas).

förkylning

 

Grön drink full med motståndskraft
1 näve spenatblad
1 näve alfalfagroddar
1 stor bit skalad gurka
1-2 msk citronjucie
1-2 msk kokosolja
1 bit rå ingefära
2 dl vatten
mixa ett par minuter och drick direkt

Röd ljuvlig förkylningssmoothie
1 dl frysta hallon
1 dl frysta blåbär
½ dl mandelmjöl
1 tsk kokosolja
1 tsk honung
1 bit rå ingefära
2 – 3 dl vatten
mixa i ett par minuter och drick direkt.

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , , , ,

1 kommentar till “Frisk och pigg med ingefära

 1. Ramlade in här vet inte riktigt hur, i vilket fall som helst så älskar smoothierecept men det här lärde jag mig igår koperiar in vad jag skrev på FB.

  Man brukar ju säga att inte något ont som har något gott med sig.
  För mig blev det tvärtom något gott/nyttigt som hade något ont med sig.

  Sista halvåret har jag i princip startat varje dag med en grön smoothie oftast innehållande en handfull spenat. Imorse fick jag den mest hemska smärta i magen/höften i flera timmar maken fick köra mig akut till SöS, diagnosen blev njursten

  Vad kan skapa njurstenar, jo oxalsyra som finns i stor mängd bl a i spenat!

  Dags att modifiera receptet !

  (naturligtvis har jag ingefära i mina smoothies)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *