Hur kontrollerar du din stress?

Fiskarna simmar i vatten. De reflekterar nog knappast över att de simmar under ytan, för vattnet är så naturligt för dem. Likadant är det för oss människor med våra tankar. Vi är så upptagna av att vara våra tankar att vi knappt är medvetna om deras existens.

Problemet är att tankarna är de som skapar vår stress. Om du ska hålla ett tal på din väns bröllop på lördag, kanske det egentligen är ett fantastiskt fint uppdrag – men dina tankar kring vad som kan hända, hur det ska tas emot och kanske hur du säger fel eller gör bort dig eller din vän – stressar dig.

I måndags fick du tre frågor av mig. Jag vill att vi tittar på de två första.

1. Vilka tankar, känslor och kroppsupplevelser förknippar du med stress?

2. Vilka strategier har du för att undvika, distrahera dig eller komma bort från stressen?

När du upplever svaret på den första frågan, kanske du använder dig av svaret på den andra frågan. Som till exempel – när du känner dig stressad på jobbet, kanske du jobbar över ofta. Eller om du får ångest av att gå på en fest, kanske du undviker att gå dig. Eller om du känner dig stressad med alla saker du vill hinna med hemma, kanske du dricker ett glas vin.

Fråga då din erfarenhet – hjälper dina strategier på sikt? Blir du av med stressen om du jobbar över, undviker sociala sammanhang eller dricker att glas vin? Kanske för stunden – men snart dyker det upp igen. Eller?

Du ska under de närmaste veckorna få tre hållbara metoder som hjälper dig att hantera dina stressade tankar. Och till att börja med ska du få en mycket effektiv metod som jag har utvecklat. Den kan du använda dagligen för att hantera din stress. Den hjälper dig i stunden och på längre sikt. Den kan bli ett levnadssätt.

PAUS-metoden.

paus

Prioritera.
Vad behöver du göra? Se alltid till att bara ha tre måsten åt gången på din Att-göra-lista.
Stryk en tredjedel – delegera hälften – hitta tidstjuvarna.

Acceptera
Kommer din stress från höga krav och behovet av att ha kontroll? Öva dig i att acceptera att det du inte hinner göra, det du inte kan göra något åt och att du är bra som du är.

Underlätta
Ofta lägger vi ned tid på att skjuta upp saker. Eller att göra allt mycket omständligare än det egentligen är. Hur kan du underlätta för dig själv?

Slappna av
Det är inte stressen i sig som är farlig. Det är bristen på vila och återhämtning som skapar ohälsa.

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , , , ,

3 kommentarer till “Hur kontrollerar du din stress?

  1. Jag blir nästan mer stressad av tanken på allt jag inte gör än av själva handligen. Jag kan göra många saker samtidigt utan att känna stress, men att sitta still och inte göra det jag bör är värre.

  2. Konkret och bra!

  3. Pirjo, du är inte ensam om att känna så. Vi är många som har svårt att slappna av när vi känner oss stressade.

    Tack Elisabeth!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *