Jag gjorde mig själv ledsen med alla hårda ord

Jag gjorde det igen. Mina tankar smet in i gamla välkända spår och utan att jag reflekterade över det tänkte jag plötsligt elaka saker om mig själv. Det gick på ett kort ögonblick, men tankarna var så välbekanta att jag inte la märket till dem.

Det var först ett dygn senare som jag på allvar började fundera över varför jag kände mig så ledsen. Och insåg att det var för att jag hade tänkt elaka saker om mig själv – och när jag tänker elaka saker om mig själv går luften ur mig och plötsligt ”glömmer” jag bort att meditera. Plötsligt stoppar jag i mig ännu en portion mat och äter något som jag vet att min kropp inte behöver eller mår bra av. Plötsligt orkar jag inte göra annat än att att bara ligga i soffan.

En planta växer inte om den inte för luft, vatten, sol och näring. Ett barn utvecklas inte till sin fulla potential om det bara får hårda ord, skuld och stränga regler.

Hur kommer det sig att vi tror att vi ska växa som människor och älska livet om vi säger elaka saker till oss själva? 

Så hur gör vi när det händer? Hur vänder vi våra tankar?

1. Lyssna ett ögonblick till vad du säger till dig själv. Eller om du inte kan urskilja dina tankar – känn efter vad du känner.

2. Acceptera den tanken och känslan. Du har dessa tankar och känslor. Du är inte dessa tankar och känslor.

3. Vad behöver du? Och då menar jag inte något sött, en cigarett eller ett glas vin – suget efter dessa saker är enbart en symptom på ditt sug efter något annat – som förståelse, bekräftelse, värme, ovillkorlig kärlek.

4. Se om det är möjligt att ge dig själv det du behöver. Om det känns svårt – säg det högt eller skriv ned det. ”Jag ger mig själv kärlek” ”Jag ger mig själv tröst”.

Tack för att jag får berätta det här för dig. Nu ska jag ge mig själv den trösten, kärleken och medkänslan jag behöver. Ge dig själv det du med.

kärlek

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , , , ,

4 kommentarer till “Jag gjorde mig själv ledsen med alla hårda ord

  1. Tack själv för att du berättar! Jag har en förmåga att tänka elaka saker om mig själv utan egentlig anledning …

  2. Tack för att du ville berätta det där för mig.
    jag behövde höra det så in i bängen mycket just exakt idag.
    tack.

  3. Tack så mycket för att du berättar detta för mig. Jag har en förmåga att bara tänka elaka saker om mig, det ska ändras ögona böj!

  4. Tack, mina vänner för era varma ord.
    Var rädda om er och tänk snälla tankar om er själva idag. Om vi tycker om oss själva kanske vi kan hjälpa andra att tycka om sig själva.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *