Har du upptäckt chia?

Jag har rätt nyligen upptäckt det lilla fröet chia som säljs i hälsokostaffären. Det var min goda vän och kollega Lina Lanestrand som introducerade det för mig och nu experimenterar jag vilt med det användbara och nyttiga fröet. Du kan strö det över din morgonyoghurt eller använda det och göra gröt eller puddingar av. Just nu blir det många goda och nyttiga efterrätter hemma hos mig.

superfruit-chiafrön-300-g-0

 

Nu visar det nämligen sig att ett litet chiafrö innehåller:
8 gånger mer Omega-3 än lax
15 gånger mer magnesium än broccoli
5 gånger mer kalcium än mjölk
3 gånger mer järn än spenat
3 gånger mer antioxidanter än blåbär
mer protein än andra sädesslag
massor av vitaminer och mineraler
– och är helt glutenfritt och veganskt!

För stressade magar och blodsockerkurvor
Chiafröet kan absorbera upp till 12 gånger sin egen vikt av vatten genom att bilda en gele.
Samma gelbildning sker i magen när man äter Chia och innebär att en barriär bildas mellan kolhydrater och de matsmältande enzymer som bryter ner dessa till socker.
En långsammare matsmältning är en skonsammare matsmältning och innebär att näringsämnena i kosten tillgodogörs bättre.

”Förutom de självklara fördelarna för diabetiker, innebär denna långsammare nedbrytning av kolhydrater till socker ökad uthållighet. Kolhydrater är kroppens bränsle och en stabilare metabolism innebär att sockernivån i blodet är jämnare och sträcker sig över en längre tidsperiod.” skriver Zara Öberg

Igår gjorde jag en mild och god chokladpudding. Hur enkelt som helst!

Chokladpudding
2 dl kokosmjölk
2 msk kakao
2 msk chiafrön
2 msk gojibär
1 msk stevia
passionsfrukt

Blanda alla ingredienserna i en skål. Mixa en stund med stavmixern. Häll upp i två portionsskålar och ställ in i kylskåpet under 2 – 3 timmar. Innan servering, kärnar du ut två passionsfrukter och lägger fruktköttet ovanpå puddingarna. Garnera gärna med en kvist citronmeliss och lite riven mörk choklad.

chia

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , ,

3 kommentarer till “Har du upptäckt chia?

 1. Glad söndag! Vad spännande det verkar med detta frö, har varit lite nyfiken på det ett tag. Skulle vilja ha ett alternativ till ägg/youghurt frukost. Saknar min goda havregrynsgröt 🙂 Kanske du har ett bra tips??

  Ha de go söndag!! Aase

 2. Vad roligt Aase!
  Blanda 2 msk chiafrön med 2 dl soja- eller mandelmjölk och ha det som grund. Sen kan du alltid tillsätta bär, nötter och andra fröer och låta det stå i kylskåpet över natten. Eller varför inte med lite nyponpulver . Smaklig spis.
  🙂

 3. Tack!! Går den att värma? För det är den varma gröten jag saknar?

  Glad måndag önskar jag dig!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *