Hur använder du mat?

Har du tänkt på att du använder maten till många saker – inte bara som näring för din kropp? Du använder den för att förhöja ditt firande – tårtan på kalaset, chipsen på fredagsmyset eller kexchokladen då du har presterat något riktigt bra. Du använder mat för att belöna – glassen efter sonens tandläkarbesök eller den sena limpmackan då du äntligen är färdig med hemtentan. Du använder mat för att dämpa stress – skålen med smågodis bredvid datorn när du måste hinna in med det där jobbet innan klockan sju. Du använder den som tröst – chokladen när du grälat med din älskling eller för många småkakor när fasters kommentar om din nya kjol sårade dig. Eller så slinker maten ned av vana – bullen till trefikat på jobbet eller att du alltid öppnar kylskåpet när du hälsar på hos mamma och pappa.

Detta var bara några exempel, jag tror säkert att om du tänker efter så använder du mat till många saker. Antingen för att förhöja en känsla eller för att dämpa den.

sockerknarkare

Självklart är det helt i sin ordning att maten används för fler saker än som enbart näring. Men ibland går det överstyr, eller hur? När du blickar ned på övervikten runt midjan eller upptäcker att din hälsa har påverkats, då kanske känslorna har varit med och styrt ditt val av mat lite för ofta. Risken finns då att vi grämer oss över att vi är så karaktärslösa och den känslan driver oss än en gång till kylskåpet.

En kamp mot suget
Att få kontroll på sitt sug handlar inte om disciplin, det handlar om att bryta ett beteende. Att istället för att stålsätta dig väljer du att tänka på stunden innan och förstå varför du kände ditt sug. När jag i mitt arbete hjälper människor med att få kontroll över sitt ätbeteende, börjar jag alltid med att be dem att stanna kvar en stund i suget en stund och känna efter vilka känslor och tankar som ligger bakom.

Näringsrådgivare Sunniva Åhlstad berättar att det också kan handla om andra signaler än känslosug. ”Sötsug är enligt mig ett tecken på att man inte har ätit tillräckligt med ordentlig mat. Och mat av rätt sort. Äter man rätt sorts fetter, mycket protein och drar ner mängden kolhydrater i sin kost har man kommit en bra bit på vägen.”

Checklistan vid sug:
– Lär dig känna skillnad på hunger och sug. Hunger handlar om att kroppen behöver mat.

– Sötsug kan vara en brist på krom, zink eller järn. Fråga i hälsokosten efter en bra multivitamin.

– Nyttiga mellanmål som nötter, kokta ägg eller ost är en räddare i nöden när du råkar ut för ett blodsockerfall eller är paniksugen. Se till att ha det tillgängligt.

– Våga utmana dig själv och stanna upp en stund mitt i suget och fundera om det står för något annat. Är du arg, trött, ledsen eller stressad? Finns det något du kan göra åt den känslan eller tanken?

Två metoder som hjälper dig att hantera suget.

STOP-metoden
En enkel KBT-metod som är lätt att ha till hands när du känner dig frestad att falla för suget.
S – Stanna upp. Stoppa dig själv när du håller på att göra något du lovat dig själv att inte göra.
T – Tänk! Ge dig själv en möjlighet att tänka efter om det verkligen är värt att falla för frestelsen? Är du inte smartare än din gamla ovana?
O – Omvärdera. Vad är viktigast – att du mår bra för stunden eller att du mår bra på sikt

stop

Mindfulness mot sug
När du känner suget komma smygande kan du göra denna enkla övning.

  1. Blunda och rikta din uppmärksamhet på dina andetag ett kort ögonblick.
  2. Fokusera sedan på ditt sug. Observera hur det känns både i känslorna och i kroppen, utan att ändra på något.  Stanna kvar i suget och se om det förändras.
  3. Släpp taget om ditt sug och gå tillbaka till ditt andetag. Följ med luftens väg genom tre andetag, hela vägen in genom kroppen och hela vägen ut.
  4. Om suget finns kvar, kan du innan du öppnar ögonen i lugn och ro bestämma och du ska handla på suget eller släppa taget om det.

 

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , , , , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *