Att utmana sin självbild när det kommer till träning

Om att utmana sin självbild:
I skolan var gympalektionerna det värsta jag visste. Det kändes så förnedrande att alltid komma sist, att alltid vara den som ingen ville ha i sitt lag eller att få sitta på avbytarbänken en hel lektion.  Jag minns särskilt vid ett tillfälle då jag hade tränat på att springa snabbt ett helt sommarlov. När sommaren var slut ville jag stolt visa min lärare hur bra jag var och gav allt jag kunde på hundrametersbanan. Fröken tittade på tidtagaruret när jag lyckligt flåsande hade kommit i mål och mumlade “Nä Maria, det där får du göra om, jag måste ha tryckt igång uret för sent – tiden blev lite för bra.” Jag blev så sårad en tioåring kunde bli och vägrade springa en gång till.

Att vara dålig på bollsporter, gymnastik och styrka ingick tidigt i min självbild. Jag är den som har dålig kondis, är klumpig och svag. I perioder har jag försökt att träna på gym eller flåsa runt i löpspåret som alla andra, för att det är nyttigt för hälsan och smickrande för figuren. Men det har bara fungerat i några veckor. Att jag dessutom är reumatiker sen sena tonåren, samt alltid har haft lätt att bli förkyld har inte hjälpt till att bygga upp mitt självförtroende på det fysiska.

Men för några år sen kom min sambo in i mitt liv. Han besitter mycket kunskap kring fysisk träning och är atletiskt byggd. Ett gymkort i julklapp från honom, fick mig att komma igång med träningen. Och under hans vakande öga upptäckte jag vilken stark kropp jag har. Under en sommar ägnade vi ett par veckor åt intensiv träning, vi gjorde vårt eget bootcamp.

Efter att en vecka hade gått på vårt eget träningsläger började jag förundras över vad jag (den där klumpiga tjejen med svag hälsa och kondis) faktiskt är kapabel till. Jag är stark, snabb och besitter en envishet och tävlingslusta jag inte hade en aning om. Daniel var inte förvånad, han tror på mig. Men själv trodde jag inte på att jag kunde klara av träningen, för jag har ju levt med den där klumpiga tjejen i alla år.”

IMG_9882

Utmana din självbild
”Jag hatar träning!” eller ”Jag är ingen träningsmänniska” får vi ofta höra. När vi börjar utmana vår egen självbild händer det spännande saker. Vi har vant oss att tänka om oss själva på ett visst sätt, ofta på grund av våra tidigare erfarenheter eller för att vi fått höra av vår omgivning att vi är på ett visst sätt ända sedan vi var små. “Jag är tjock”, “Jag är klumpig”, “Jag har ingen kondis”, “Jag vågar inte/kan inte/är rädd för… ” Men ett av de säkraste sätten att få sin självkänsla att blomma ut är att utmana sin egen uppfattning om sig själv. Att titta på det som man har undvikit i många år och faktiskt pröva den egna sanningen mot verkligheten. Gå en danskurs, om man tror sig ha dålig motorik. Ställa klockan en timme tidigare för att hinna träna, om man är morgontrött. Skaffa träningskompisar om man är blyg. Eller bara ta en annan väg på kvällspromenaden, om man är en vanemänniska.

Syna dina rädslor, nojor eller din självbild i sömmarna när det gäller träning genom att göra tvärtemot vad du vanligen skulle göra. Det kommer att få dig att växa och öppna vägar till möjligheter du inte trodde fanns. Du är troligen tuffare och modigare än du själv tror. Rädslan inför något är oftast mycket större än vad vi känner när vi väl befinner oss mitt uppe i allt. Kanske du dessutom får chans att lära känna nya sidor och talanger hos dig själv.

stark

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *