”Attraktionslagens” mörka baksida.

Du måste må bra. Du måste känna positiva känslor inför Dig själv. Det här är viktigt eftersom du inte kan dra till dig din perfekta vikt om du hyser negativa känslor inför din kropp som den är nu. Om du mår dåligt över din kropp är det en stark känsla, som gör att du fortsätter dra till dig dåliga känslor i din kropp. Du kommer aldrig att förändra din kropp om du är kritisk mot den och hittar fel på den”. 

Det här är några rader ur boken The Secret av Rhonda Byrne. I boken lär man sig att tillämpa The Secret på alla sätt i livet, vare sig det handlar om hälsa, relationer, lycka, yrkeslivet eller pengar, och dessutom i samspelet med andra i världen. Och i stort handlar det om att tänka positivt, att tänka gränslöst när det gäller ens eget liv och relationer – så kommer det goda att dras till en. Enligt det man kallar för Attraktionslagen, får man rikedomar om man tänker sig rik och framgångsrik som ett exempel. The Secret har blivit en storsäljare världen över och många människor mår bra och blir lyckliga genom att tillämpa det som rekommenderas för lycka och välgång i boken.

Tanken är god. Att tänka positivt – att tänka gott om andra och oss själva. Att känna sig förtjänt av livets goda. Jag är övertygad om att många mår bra av boken. Men som terapeut möter jag baksidan av The Secret – väldigt ofta.

Attraktionslagens mörka baksida är den där man inte har lyckats få glädje, framgång, en vacker kropp, den rätta partnern eller en massa pengar. Och plötsligt infinner sig en tung skuld. Skuld över att man inte lyckas tänka positivt. Och stress när man råkar släppa in de där dystra negativa tankarna. Plötsligt bär man inte bara ansvar över sitt eget välmående – utan även över slumpmässiga händelser. ”Åh, nu är tåget försenat. Det är bara för att jag tänkte negativa tankar!” Jag träffar ofta människor som skuldbelägger sig för sina egna sjukdomar, för att de inte har lyckats tänka tillräckligt positiva tankar.

Det är väldigt ensamt bakom attraktionslagen.Ensamt när man inte lyckas.

Texten i början som handlar om att du kan tänka dig själv smal – får det att börja ryka ur öronen på mig. Vi människor mår bra av att tänka positiva tankar, men vi består av flera lager än den positiva. Du kan inte laga en sargad själ, hela en trasig självkänsla, skapa dig en lycklig barndom, fixa en depression med hjälp av att tänka positiva tankar om att du förtjänar att vara frisk, glad och framgångsrik. Livet och vi människor är mer komplicerade än så, enligt min erfarenhet.

Läs gärna The Secret och plocka upp glada positiva tankar om att du förtjänar att må bra. Men var också rädd om dig själv. Ibland kan man behöva mer hjälp en ett positivt tänkande för att få det man längtar efter eller må bättre i själen.

lyskraft

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , ,

2 kommentarer till “”Attraktionslagens” mörka baksida.

  1. Återigen har du gjort ett väldigt intressant inlägg som påverkat mig och fått mig att fundera. Håller så mycket med i dina tankar. Är en av många som går igenom en tuff utmattningsdepression just nu och orkar verkligen inte med alla kommentarer om att jag ska tänka positivt.. Är man som jag väldigt prestationsinriktad gör detta bara att jag känner mig ännu mer värdelös… Jag klarar inte ”ens” att bli frisk.. Är en återkommande tanke…en annan vad är det för fel på mig som inte kan tänka positivt och uppskatta det fina jag har… Jo jag har en sjukdom som sätter på mig negativa glasögon och jag behöver hjälp att plocka av dem… Idag går det bättre men har långt kvar…

  2. Tack för det du skriver! Äntligen någon som vågar skriva hur det egentligen är. För livet går upp och ner. Ibland mår man bra och ibland mår man dåligt. Om attraktionslagen skulle stämma skulle ju inget hemskt kunna hända om man tänker positivt, och det vet vi nog alla att det inte är sant. Våra nära och kära dör ifrån oss, hur positiva vi än har varit. Och tvärtom, mitt i en depression när man har riktigt mörka tankar, kan det faktiskt hända något positivt. Attraktionslagen lägger sten på börda för dem som mår dåligt när de menar att det är ens eget fel för att man inte tänkt tillräckligt positivt. Barbara Ehrenreich som skrivit boken ”Gilla läget: Hur allt gick åt helvete med positivt tänkande” säger ju själv att attraktionslagen inte stämmer. Hon hade enligt egen utsago ingen positiv inställning alls när hon hade bröstcancer, men hon tillfrisknade ändå. Nej, man behöver inte sparka på dem som redan ligger och säga att det var deras eget fel för att de tänkte fel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *