Lucka 14 – stoppa julgrälet och skapa en kreativ dialog

Hamnar du ibland i laddade diskussioner, när du egentligen inte har som avsikt att skapa osämja? Visst finns det massor av orsaker till att du vansinnigt arg, som känslor, tidigare erfarenheter eller kanske trötthet. Men många gånger kan vi undvika att hamna i grälfällan, genom att ta ansvar över våra ordval. Och genom att vara lyhörd för vad den andre egentligen försöker säga dig. 

Här kommer fem goda råd för att skapa en kreativ dialog under julhelgen, istället för bråk och gräl:

1. Aldrig, alltid. 
Dessa ord kommer gärna in för att förstärka något känslosamt vi vill säga till den andre. “Du tar aldrig ansvar” eller “Vi är alltid hos dina föräldrar”. Orden får den andra parten oftast att känna sig missförstådd eller anklagad. Välj ett annat ordval där du istället bjuder in till en dialog. “Det skulle underlätta för mig om vi delade mer på ansvaret” eller “Det känns som om vi har varit fler gånger hos dina föräldrar, jag skulle bli glad om vi kunde åka till mina denna gång”.

2. Varför
Ordet varför skapar ofta ett behov av att försvara sig. “Varför gjorde du så?” Använd hellre orden hur, vad, när eller var istället. “Hur kände du eftersom du valde att göra så där?”

3. Inte
Vår hjärna har en förmåga att hoppa över negationer. Istället för att säga “Tala inte så snabbt” uttryck istället vad som kan förbättras “När du blir ivrig, så tycker jag att du talar fort. Kan du tala lite långsammare?”

4. Måste
Ordet måste skulle jag personligen vilja stryka ur vår ordlista. Det uppfattas bara som något påtvingat och kväver vilja och lust. “Du måste tömma tvättmaskinen.” Säg istället “Kan du tömma tvättmaskinen?”

5. Men
Ordet men ger dubbla budskap och tar ofta udden av huvudsatsen. “Festen var trevlig, men du verkade sur.” Öppna istället för en dialog genom att ställa en fråga. “Jag hade trevligt på festen. Hur upplevde du kvällen?”

Slutligen – vi kommer mycket långt i en kommunikation genom att bekräfta den andras tankar och åsikter, även om vi inte själva håller med. Sammanfatta alltså vad den andre säger, så denne har en chans att rätta till missförståndet och känner att du gör ett ärligt försök att förstå. “Förstår jag dig rätt nu, att du vill att vi firar julen hos dina föräldrar, för att inte din mamma ska känna sig sårad? Finns det inget annat sätt att undvika det, så vi kan hälsa på mina i år?” Alltså ditt viktigaste redskap – bekräfta den andre innan du säger vad du vill. Lyssna med hjärtat och sök efter vad din vän önskar säga. Hen känner sig säkert lika frustrerad som du. 

Jag vet min vän – ibland blir man vansinnig över orättvisor, missförstånd eller den andres syn på saken. Men kom ihåg att kärlek inte handlar om att spela monopol eller vem som vinner flest gånger. Kärlek handlar om att vara lyhörd. Och vore det inte stort av dig – om du är den som föregår med gott exempel?

lyssna

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.