Lucka 15 – släpp taget om glädjekraven

Rödkindande och förväntansfulla barn. Sprakande brasor, tända ljus och stillsam julmusik. Det doftar pepparkakor och alla är glada. Den idealiska lyckliga julen – där alla är snälla, varma och glada. Det finns något lockande och en tjusning i att sträva mot glädje och framför allt på julen.

Men ibland undrar jag om vi inte strävar för hårt mot lyckan. Och när det kommer till julen ligger vår förväntning på att även alla andra ska vara lyckliga. “Så fort någon säger ‘nu ska vi alla vara glada’ på julafton – så är det kört” säger en vän till mig. Som att om någon går runt och kräver att alla ska vara glada. Men det är inte så kul att någon beordrar en. Eller för den delen att man själv går och pressar fram glädje.

“Vi lever i en Lyckofascism”, som läkaren och Mindfulnessinstruktören Ola Schenström säger. Sökandet efter lycka gör att vi gör det vi kan för att slippa det som gör ont. Men det är okej att det ibland gör lite ont.

Jag har själv gått runt några dagar och varit ganska trött och låg. När jag i fredags var hemma hos min goda vän och hennes familj så sa hon “Men Maria, du brukar ju själv säga att det är okej att inte alltid vara på topp.” Jag behövde bli påmind om det. Ibland tar krafterna slut, saker inte alltid blir som man vill eller så har man en ledsen dag. Och det är helt okej – även om det snart är jul.

Släpp kraven på dig själv och andra att vara glad. Det är helt i sin ordning om man känner sig låg. Det är själens sätt att berätta att du behöver ta hand om dig själv lite bättre.

Och du… det kommer bättre dagar.

glädjekrav

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , , , ,

3 kommentarer till “Lucka 15 – släpp taget om glädjekraven

  1. Jag känner mig lite låg. Har firat den jul jag skall fira och nu gör jag som jag vill. Min familj har åkt utomlands på sesmester och fast jag visste om det så känns det väldigt tomt nu. Har inte varit ifrån barnbarnen så här lång tid (tre veckor) sen dom föddes. Själva julen bryr jag mig inte om. Gillar ändå inte den här hysteriska högtid som julen tyvärr har blivit. Det kanske låter lite rörigt, men hoppas att du förstår hur jag menar.

    Tack för allt det kloka du skriver och ha en skön söndag! Kram <3

  2. Tack Maria!
    Detta behövde jag läsa idag!
    Hittade din blogg i förrgår och försöker verkligen ta till mig allt du skrivit men det tar tid, du har skrivit så mycket som är så klokt! Tack och all värme till dig!

  3. Tack! Jag tycker att lyckofascism är ett mycket bra begrepp, för visst är det så det är. Och jag motsätter mig det. Man kan inte tvinga fram lycka och glädje. Det blir aldrig äkta om man inte också kan tillåta sig själv att må dåligt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.