Lucka 22 – för att fortsätta orka ge, behöver man fylla på.

Den här texten har jag publicerat på min blogg tidigare, men den är värd att påminna sig själv om och om. Särskilt nu i jultider, då många av oss har en förmåga att utplåna sig själva i jakten på att göra andra nöjda. 

“Love yourself first, then you can love others, heal yourself first and then you can heal others.” Chunyi Lin

Om inte någon annan anledning får dig att börja ta hand om dig själv, så gör det i så fall för att du kommer att bli bättre på att ta hand om andra. För vi ser det överallt, människor som faller ihop för att de plötsligt tog slut. Att marken under dem försvann, för att de har gett och gett och gett och inte satt upp tydliga gränser för sig själva och andra. Vill du stoppa det i tid? När dina krafter börja sina eller helst innan, så tänk dig själv som en bankomat. Din omsorg är pengar som plockas ut, ofta eller kanske hela tiden. Men ingen är begåvad med obegränsat med pengar. Tillslut kommer de att ta slut om du inte fyller på ditt konto. Så för att du ska orka fortsätta ge och vara stark, så måste du fylla på. Glöm aldrig det.

Här är sju råd för dig som vill sluta känna dig som en kärleksbankomat med ett sinande konto. Sju råd för att börja ta hand om dig själv och lära dig hur du investerar pengarna på ditt kärlekskonto på ett sunt sätt, så de inte sinar eller tar slut. Och börjar plocka ut dina investeringar då och då för egen räkning.

  1. Gör minst en sak som är bara är för din skull – varje dag. Och innan du gör det, uttala det högt för dig själv “Jag vill ta en tupplur/gå en promenad/fika med min vän/gå på yogakurs/måla/skriva dagbok/dansa”. Det är din egna stund och be om respekt från din omgivning att de låter dig göra det – om det så bara är en minut.
  2. Sluta vara perfekt och sänk din ribba. Ingen annan begär att du ska vara så duktig som du är.
  3. Förlåt dig själv och andra. Arbeta mot att släppa taget, så blir det mycket lättare att gå framåt.
  4. Känn tacksamhet över din egen begåvning(ar) och över allt underbart livet ger dig. Säg tre saker du är tacksam över – så ofta du kommer på det.
  5. Sluta skämmas över en tupplur. Stress är inte farligt, så länge det finns tid för vila och återhämtning.
  6. Be om hjälp! Ingen har superkrafter – inte ens du!
  7. Prata med någon, en coach, präst, kurator, psykolog, psykoterapeut – det finns många människor som är utbildade för att hjälpa just dig.

drömmar

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , , , , , , ,

5 kommentarer till “Lucka 22 – för att fortsätta orka ge, behöver man fylla på.

  1. Nu vet jag inte vart den andra kommentaren tog vägen, haha, men jag antar att du läser vad jag skrev. Vill bara tacka för dina goda råd och fråga om vi inte kan ha en kalender alla dagar på året och inte bara i december? …. 😉
    Önskar dig en skön söndag och fjärde advent! Kram <3

  2. Vad härlig du är Pirjo! Visst vore det en fin idé. <3
    Jag hoppas att du är okej nu, trots att alla fina trollungar är ute och far i världen. Du får vara rädd om dig själv och bara göra sådant du mår bra av.
    Stor kram!

  3. Hej Maria!
    Dagens text gav verligen en tankeställare för hur jag behöver prioritera mig själv men under senaste tid verkligen inte har gjort. Jag arbetar med utsatta barn och när arbetsbelastningen ökar är det svårt att säga stopp. Jag vet att jag måste ta hand om mig själv först för att kunna hjälpa andra men det är inte alltid så lätt. Tack för att du påminner mig och att du ger mig många goda råd och tankeställare i dina texter. Hoppas du får en riktigt god jul, kramar Cina

  4. Cina, det är svårt att prioritera sig själv. Framförallt när man brinner för att hjälpa andra. Jag har samma problem, så råden är precis lika mycket till mig själv. Nu har jag en tre veckors semester och det är precis vad jag behöver för att fylla på kontot igen.
    Önskar dig en riktigt fin jul du med och tack för att delar med dig.
    Varm kram
    Maria

  5. Tack! Så himla bra skrivet! Önskar dig en skön jul!!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *