Lucka 24 – hur man fångar dagen.

Julafton. Idag öppnar vi sista luckan i vår julfridskalender. Och vad passar bättre än att ge dig själv i present att ta tillvara denna dag. Den romerske poeten Horatius  som levde för mer än två tusen år sedan skrev “Carpe diem quam minimum credula postero” vilket betyder “fånga dagen, lita ej på morgondagen”. Sedan dess får vi lite då och då uppmaningen att fånga dagen. Jag tycker att det låter fantastiskt bra att ta tillvara på stunden, det är lite mindfulness över det hela. Men har inte också du, precis som jag undrat – hur i hela friden gör man?  Och ibland när jag får uppmaningen av glada, välmenande människor har jag verkligen lust att säga “Jättefint sagt min vän, men hur tänker du att jag ska göra då?” Därför tänker jag inte uppmana er att göra något, utan att berätta hur jag tycker att det skulle kunna gå till.

7 råd om hur du fångar dagen:

1. Använd dina sinnen
Investera i några minuter då och då och kliv ur din autopilot genom att känna efter med dina sinnen ett i taget. Var du än är, kan du komma till nuet genom att gå igenom vad du ser, hör, känner, luktar och smakar. Blunda om det gör det lättare. Upplev, utan att döma.

2. Gör något nytt
Att göra något nytt, stort eller litet, skapar minnen, ökar spänningen och lusten. Det finns även undersökningar som visar att det ökar din självkänsla och är bra för hjärnan. Pröva att ta en ny väg, gå till en ny restaurang, testa ett nytt recept, gå en kvällskurs, välj en bok som du aldrig annars skulle läsa, prata med en främling osv.

3. Tillåt dig att glädjas
Allt det som gör dig glad, se till att det finns tid och utrymme för dig att göra det. Jag blir glad av att fotografera, träffa en god vän, gå i skogen, fotografera, göra smycken, skriva, hångla, lyssna på en bok, lära mig något nytt, svettas… oj jag skulle kunna fortsätta hur länge som helst. Genom att se till att det finns möjlighet att göra dessa saker, något litet eller stort varje dag – så fångar jag min dag genom att uppleva glädje.

4. Känn tacksamhet
Ständigt övar jag mig i tacksamhet. Så fort jag påminns om det, tänker jag på tre saker jag är tacksam över. Det hjälper oss att hitta vardagslyckan och påminner oss om det som är viktigt.

5. Byt ut ordet måste – mot vill. 
Ordet måste skapar skuld, krav och prestationsångest. Ordet vill skapar lust, självempati och glädje. Pröva då och då att byta ut ordet måste, mot ordet vill. Kanske du inte alls vill gå till jobbet eller städa köket, men du vill ha lön och du vill ha det fint och rent i köket. Bakom ordet måste finns det ett vill någonstans. Och om du inte lyckas nosa upp ordet vill, så kanske det är dags att se över dina livsprioriteringar.

6. Förlåt och släpp taget
Det finns svart på vitt i siffror, forskningsrapporter som visar att människor som har lärt sig att släppa taget lever längre och är lyckligare. Att gräma sig vad du inte har gjort eller önska att saker vore annorlunda hjälper dig inte att fånga dagen. Förlåt och släpp taget. Gör en effektiv affirmation av personen eller tillfället du behöver släppa “Jag förlåter dig XX och släpper dig fri. Du har ingen makt över mitt liv.” Eller ta professionell hjälp av en terapeut och rensa ut gammalt grubbel.

7. Lär dig glädjas åt det lilla och se det stora i alla människor
Detta är mitt livsmotto. Jag tycker det sammanfattar så gott som allt i livet och hjälper oss att känna glädje i nuet.

Med det mina vänner önskar jag er en mindful jul och ett medvetet nytt år.

mindful

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , , , , ,

3 kommentarer till “Lucka 24 – hur man fångar dagen.

  1. Tack för dom sista kloka råden och för att du bjudit oss på denna kalender varje dag. Alltid lika intressant och lärofull läsning.
    Önskar dig och din lilla familj en riktigt GOD JUL <3 Kram

  2. Ps. Lärorik heter det visst! Kom inte på ordet förut, haha 😉

  3. Tack Maria för alla dina kloka ord och all tid du investerar i din blogg för att hjälpa och glädja alla! Du är guld värd! Jag har haft så mycket glädje och nytta av din julkalender, ofta har du skrivit precis det jag behövde höra just den den dagen. Jag hoppas att du har haft en lugn och skön jul och att du får ett strålande 2014! Stor kram till dig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *