Smartaste sättet att avsluta för att kunna påbörja

Tillhör du dem som vill göra ett avslut av året som har gått? För att sedan planera det nya året? Varje avslut öppnar upp för något nytt och att ge sig själv en stund till reflektion innan det nya året kan vara en god investering.

avslut

I år tänker jag ha ett utvecklingssamtal med mig själv. Jag använder mig av följande mall: Bokslut och målplanering (pdf) Innan jag börjar planera mitt 2014, gör jag ett bokslut över 2013. Det gör jag utifrån fem områden.

Hälsa – vilka framgångar har jag haft med min hälsa och hur jag har tagit hand om den? Vad har jag uppnått med min träning, min kost och mitt välmående? Sen tittar jag på det som inte varit så bra och jag vet kan bli bättre, vilka utvecklingsområden jag har.

Socialt – vad har varit bra under året och vad har varit mindre bra när det gäller min familj och mina vänner.

Arbete – vilka framgångar har jag hart inom mitt arbete? Har jag lärt mig något nytt, fått en rolig arbetsuppgift eller bytt jobb? Vad har varit mindre bra?

Själsligt – hur har jag tagit hand om det själsliga? Har jag bett, mediterat eller kanske strövat i tystnad i skogen? Hur kan det bli bättre?

Fylla på – har jag fyllt på mitt inre konto med lustfyllda saker? Tagit hand om mig själv? Skrattat? Rest? Gått på bio? Hånglat med älsklingen? Hur kan jag bli bättre på att fylla på?

Det behöver inte vara så mycket under varje post. Vissa rutor kanske blir helt tomma.

Men nu tar jag mina utvecklingsområden och ser om jag vill göra om dem till mål under 2014. Jag går igenom samma områden och skapar mig nu mål och ”commitment”. Commitment är något jag kan göra ganska snart, för att visa för mig själv jag jobbar med mitt mål. Det blir mycket svårare att bryta sitt nyårslöfte till sig själv på så sätt. Det kan vara att
– Köpa nya löparskor.
– Berätta för min familj att jag ska sluta äta vetemjöl
– Boka in mig på en mindfulnesskurs
– Bestämma med väninnan att göra något kulturellt en gång i månaden
– Boka in en träff med en karriärcoach
– Söka upp en samtalsterapeut

När du har gjort allt det här kan nästa steg bli att göra upp ett målplanering. Här finns det ytterligare tips hur du smartare når ditt mål genom att förstå din egen personlighet.

 

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *