Kontrollerar, gömmer och undviker du saker för att du skäms?

Du vill bara gömma dig. Gång på gång byter du kläder och för varje nytt plagg hoppas du att du ska se smalare ut, men det är visst omöjligt att gömma magen eller rumpan. Har du gått upp i vikt under natten eller varför ser du tjockare ut idag än du gjorde igår. Du funderar hela tiden på om du verkligen ska gå på det där jäkla släktkalaset. 

Tillslut hittar du en stor svart klänning, som du faktiskt hade under din graviditet, men den döljer i alla fall din kropp. Och med en sjal och en stor kofta kan du nog dölja resten. Din man kommer förbi där du står framför spegeln och han kramar om dig bakifrån och säger glatt
– Vad fin du är, älskling! 
Du känner hans händer på din mage och tar reflexmässigt bort dem, känner hur en klump växer i halsen över att han har känt dina valkar och fräser argt åt honom
– Det säger du bara. Jag är tjock och ful!
Han släpper taget om dig och suckar tungt Det ser ut som om han ska säga något, men han smeker dig bara över kinden och går iväg. Du känner hur ilska och sorg bubblar och kokar inom dig, till någon grå kvävande massa. Du vet att ni har varit här förut, du och din man. Han har sagt gång på gång hur mycket han tycker om din kropp och hur fin du är. Men varje gång blir du irriterad och vill bara krypa in under en sten. Hans ord är som hån, fast du innerst inne vet att han menar det han säger. 

Du tittar på dig själv i spegeln igen och det känns som om du har svällt ännu mer bara den senaste kvarten. Hur ser den där svarta klänningen ut egentligen? Herregud, vad ska alla säga bakom din rygg. Och alla kommer att skratta när du undviker kakorna, eftersom de vet att det är kakor som har byggt denna kropp. 

En första tår ramlar tungt ned för kinden och du bestämmer dig där och då för att inte gå på festen. Nej, du klarar det inte. Men i sommar, tänker du och torkar dina blöta kinder, i sommar när jag hår gått ned 15 kilo då ska jag visa dem. 

Hur ofta ägnar du dig åt att kontrollera, gömma eller undvika? Kontrollera i spegeln att kläderna sitter okej, gömmer dig under kläder, bakom en kudde, bakom barnen eller undviker fester, utlandsresor, att gå på dejt? Kontrollerar, gömmer eller undviker för att du skäms över delar eller hela din kropp.

Tänk på hur din begåvning, din karaktär, din kunskap, ditt skratt eller din värme har fått stå tillbaka därför att du har varit upptagen med att försöka hindra andra från att tänka samma hemska tankar om din kropp som du gör. Hur mycket tid och hur mycket kraft ska få gå åt i kampen mot din kropp?

Du tröstar dig alltid i slutändan med – Jamen, nu ska jag ju banta och gå ned i vikt. Och så funderar du över någon ny diet eller nytt träningsprogram. Och tanken på hur det kommer att bli bara du har blivit lite smalare, är det enda som kan göra dig lite glad.

Idag i vår skola om kroppens självkänsla ska vi observera oss själva. Vi ska lägga märket till varje gång vi gör något för att kontrollera, gömma eller undvika något som har med vår vikt att göra. Antingen så skriver du ned det när det händer eller så gör du en mental notering. Och det här gör visa för att upptäcka hur vi behandlar oss själva. I KBT kallas alla de här små sakerna för säkerhetsbeteenden – handlingar vi gör som ger oss en känsla av kontroll så vi kan stå ut med obehaget. Så syna ditt eget säkerhetsbeteende idag och se vad du upptäcker. Skriv gärna ned vilka tankar och känslor det väcker hos dig.

livet

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , , , , ,

3 kommentarer till “Kontrollerar, gömmer och undviker du saker för att du skäms?

  1. Jag har inte problem med vikten varken åt det ena eller det andra hållet och det skall jag väl vara tacksam för men det som stör mig och får mig att gömma vissa delar av kroppen för allmänheten är alla ålderstecken som dyker upp överallt. Jag vet att man skall vara glad för att visa att man har levt och allt det där men har ändå svårt för att förlika mig med detta förfall.
    Tack för din blogg och ha en fin vinterdag! Kram <3

  2. Det här träffade mig rakt i hjärtat. Berättelsen är som ett utdrag i mitt liv.
    Tack för allt du delar med dig kram

  3. Precis så där är det. Jag var inte riktigt beredd på att läsa det här så det gick rakt in, precis rakt in i mig. Vad ledsen jag blir. Men vad ska man göra då för att sluta med säkerhetsbeteendena, för jag vill då inte att folk ska se hur tjock jag är. Jag kan ju inte precis gå ut i tajta kläder och visa mig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *